Zpráva z 2. soustředění ŠCTMKV mládeže KŠSV

V sobotu 12.2.2022 se konalo druhé soustředění talentované mládeže KŠS Vysočina, tentokrát formou online prostřednictvím Skype.

Soustředění bylo určeno talentům KŠS Vysočina a ostatním zájemcům.

Zúčastnilo se celkem 22 zájemců, kteří byli rozděleni do dvou výkonnostních skupin.

Hodnocení trenérů podle skupin:

Skupina A trenéra Petra Veličky

Soustředění se zúčastnilo 11 žáků, což je méně, než bývalo zvykem, nicméně termín soustředění tentokrát kolidoval se školními prázdninami na Vysočině, navíc se hrál turnaj v Liberci, kde hrál další tradiční účastník soustředění Martin Policar.

Délka soustředění byla standardně 4-hodiny, s třemi krátkými přestávkami. Byla probrána témata dle propozic (koncovky stejnobarevných střelců s větším množstvím pěšců a izolovaný pěšec + ukázky z moderní praxe), dětem jsem opět ukázal vzorové partie, na závěr každého bloku děti řešily jednu úlohu.

Kontrola aktivní účasti dopadla velmi dobře, tentokrát reagovali úplně všichni. Jako obvykle se děti aktivně zapojovaly do dění v průběhu tréninku.

Problémy s připojením jsem nezaznamenal.

Zpracoval GM Petr Velička

Skupina B Petra Mičulky

 Druhé letošní soustředění se konalo online po Skype a jako u loňských online soustředění bylo čtyřhodinové. Ing. Petr Mičulka si pro skupinu „KCTM B Mičulka 12. únor 2022“ připravil témata Volné sloupce a Jezdcové koncovky. Probrali jsme, k čemu slouží otevřený sloupec, jak ho otevřít a jak využít na příkladech z partií velmistrů i vlastních. U jezdcových koncovek jsme probrali větší množství příkladů s typickými motivy pro tento typ koncovek a opět doplnili ukázkami z vlastních partií. Vysvětlili jsme si, jak podobné příklady řešit a jak si motivy vybavit u vlastní partie. Ukázky doplňované v průběhu výkladu barevnou grafikou pro lepší pochopení důležitých myšlenek byly připraveny ve formě ChessBase.

U prvního letošního soustředění formou online byl menší problém s přihlašováním nových účastníků na Skype, nakonec byli všichni připojeni a někteří se přihlásili do skupiny A.

Skupina B byla obsazena 11 mladými hráči, kterým jsem za správná řešení i aktivitu v chatu přiděloval body. U zúčastněných mladých šachistů jsem si poznamenal následující počty bodů:

Adam Brychta (Gambit Jihlava) 7, Anežka Kavanová (TJ+DDM Náměšť) 12, David Brychta (Gambit Jihlava) 23, Jan Burel (Gambit Jihlava) 15, Jiří Burel (Gambit Jihlava) 15, Alex Brsoyan (Gambit Jihlava) 13, Metoděj Vojtěch (Spartak Velká Bíteš) 14, Jakub Nehybka (Spartak Velká Bíteš) 10, Ondřej Malý (TJ+DDM Náměšť) 7, Adam Ošmera (Spartak Velká Bíteš) 7 Valentýna Kavanová (TJ+DDM Náměšť) 2 body.

Zpracoval Petr Mičulka

Probraná témata obou skupin byla zaslána e-mailem včetně úkolů do příštího soustředění.

V Petrávči dne 17. 2. 2022            Josef Kratochvíl, manažer ŠCTMKV

*ŠCTMKV = Šachové centrum talentové mládeže Kraje Vysočina.

Rozpočet: 2920 Kč – platba trenérům

Napsat komentář