Závěrečná zpráva k Projektu podpory hráčů na MČR mládeže do 16 let

Ve dnech 22. -29. června se konalo, kvůli Covidu-19, odložené Mistrovství České republiky mládeže do 16 let.  Mistrovství se konalo již tradičně v hotelu Dlouhé Stráně v Koutech nad Desnou. O pořadatelství se také již několik let stará Šachová škola Světlá n. Sázavou, z. s. pod vedením Ing Zdeňka Fialy.

Podpora hráčů byla směřována pouze na mistrovské kategorie.  Mistrovství České republiky je pro dívky hráno jako open. Z KŠSV se na tomto MČR vydali do bojů čtyři hráčky. V kategorii D10 jsme zástupkyni neměli. V kategorii D12 jsme měli hned dvě hráčky. Lucii Rybáčkovou z Gambitu Jihlava a Lucii Šťávovou z TJ Náměšť nad Oslavou. Kategorii D14 hrála Markéta Šťávová a kategorii D16 Helena Šťávová obě z TJ Náměšť nad Oslavou.

Helena Šťávová se do turnaje přihlásila až na poslední chvíli. V Uplynulém roce se věnovala v 9. ročníku spíš více školním povinnostem a šachové trénování bylo trochu v pozadí.  Kategorie D16 byla obsazena pouze 16 hráčkami kde Helena byla až 13 nasazená. Čekal ji tedy turnaj s hráčkami většinou papírově silnějšími. Helena v turnaji uhrála 3 body + 1 bod za volné kolo. V každém kole bojovala a čas na hru využívala velmi dobře, ale přeci jen to na lepší výsledek nestačilo. Intenzivnější trénink, a hlavně více odehraných partií by Helenu měl posunout na vyšší herní úroveň. Zisk 4 bodů je v celkovém pořadí zlepšení o dvě místa proti nasazení na 11 místo a splnění   kritéria A3 na LT.

Markéta Šťávová bojovala v kategorii D14 také ve společnosti 15 hráček a byla nasazená jako 11. Na minulém ročníku se prala o přední pozice v turnaji a možná i o medaili. Předčasně ukončené MČR to však zmařilo. I když je Markéta mladší ročník v kategorii očekával jsem od ní opět solidní výsledek. Bohužel Markéta zůstala za mým očekáváním. I přes intenzivnější šachovou přípravu, se projevil herní deficit. Markéta vstoupila do turnaje velice rychlou hrou, která přinášela chyby. Markéta v průběhu turnaje rychlou hru zpomalovala, ale bohužel se chyby dostavovali stále. Někdy to vedlo k prohře v jiných partiích to zachránila remíza. Celkově to také vedlo k zisku 3 uhraných bodů + 1 bod za volné kolo. Největším problémem Markéty je rychlá hra a netrpělivost. To ji stálo body a je potřeba se zaměřit na hraní zápasů vážným tempem. Učit se hrát pomalu na MČR je pozdě. Zisk 4 bodů na MČR stačilo jen na konečné 11 místo a je splněním kritéria A3 na LT.

Lucie Šťávová bojovala také, jako mladší ročník v kategorii D12.  V této kategorii se sešlo dívek 22. Lucka byla společně s dívkami mezi 12. -22. místem na 17. místě s nulovým Fide Elo. Lucka v hrála převážně s těmito hráčkami a jen dvě měli nepatrné Elo, které bych řekl že je bezvýznamný rozdíl ve výkonnosti. Zisk taktéž uhraných 3 bodů je velmi slabí výsledek. Lucka měla jen pár světlých okamžiků v partiích, jinak padali   chyba za chybou. V mnoha partiích byla ztráta figury což nemohlo vést k výhře. Zisk 3 bodů stačil v celkovém pořadí až na 20 místo a je i přes to také splněním kritéria A3 na LT.

Lucie Rybáčková hrála společně s Lucií Šťávovou kategorii D 12 avšak jako starší ročník v kategorii. Lucka byla nasazená jako třetí v kategorii. Lucka je velice šachově pracovitá, vím že na sobě hodně pracuje. Tuto pracovitost přenášela do svých partií, to přinášelo bodíky. Lucka se se svou rolí adeptky na medaili poprala nejlépe jak jen to bylo možné a se ziskem 7,5 bodu si již po 8 kole zajistila 1. místo a zisk titulu mistryně republiky v kategorii D12. Lucka hrála   zajímavé útočné šachové partie. Nedělal mnoho chyb a když už tak se z nich dokázala vymanévrovat. Šest výher, jedna remíza a jediná prohra v posledním kole, kde se možná již projevilo vědomí ze zisku titulu a tím snížená koncentrace je výsledek, který si zaslouží velké pochvalu. Lucka Rybáčková jako jediná nejen že splnila očekávání, ale ho i předčila. Zisk 7,5 bodu je splněné kritérium A2 na LT a věřím, že je i ziskem umístění na snad brzy aktualizované LT ŠSČR a ziskem kritéria A1. Taktéž si Lucka zjistila přímý postup na nadcházející MČR, kde pevně věřím i jako mladší ročník v kategorii D 14 bude želízkem v ohni na zisk medaile.

Kategorie chlapců jsou na MČR postupové, tak si účast musí hráči na tento turnaj vybojovat. Standardní postupový klíč je 6 přímých postupů, 8 postupujících z MČ, 9 postupujících z MMaS a dvě divoké karty.  Bohužel Covid-19 měl fatální dopad na tuto nominaci, protože nebylo možné odehrát ani MČ ani MMaS, rozhodl ŠSČR s KM o nominaci na základě Ela. Šachový svaz v tomto případě nedodržel ani nominační klíč. Což vedlo v celkovém součtu všech kategorií chlapců ubrání postupujících z MMaS. Nejhorší na tom všem bylo že Covid-19 sebral právo všem hráčům se o účast na MČR poprat férově za šachovnicí. Bohužel takový už je život.

Do kategorií chlapců jsme přímo postupujícího hráče neměli žádného. Přes nominační síto se podařilo projít dvěma hráčům, to do kategorie H14 Šimon Lang ze ŠK Světlá nad Sázavou a do H10 Martin Policar odchovanec TJ Spartak Pelhřimov, který před MČR přestoupil do TJ Náměšť nad Oslavou. Pořadatel pak udělil divokou kartu pro Pavel Brož H10, Daniel Srba H12 a Tomáš Dejmek H14 všichni hráči ŠK Světlá nad Sázavou.

V kategorii H 10 byl mezi 24 hráči Pavel Brož nasezen na 23. místě mezi osmičkou hráčů bez fide Ela. jedna výhra dvě remízy s hráči stejné výkonnosti a jeden cenný skalp hráče Elo 1325.  Celkový zisk 3 bodu stačil na 21. místo v celkovém pořadí. Myslím, že kategorie H10 nebyla natolik silná, aby Pavel nemohl uhrát více bodů.  Pavel má herně na víc. Stejně tak jako u dívek zisk 3 bodů je splněné kritérium A3. Pavel je však ročník 2013 a je tedy v kategorii H10 velmi mladý a tuto kategorii bude hrát ještě dva roky. Což je příslibem pro lepší výsledky.

Společně s Pavlem hrál kategorii H10 i Martin Policar. Dozajista mnohem větší želízko v ohni této kategorie. Martin šel do turnaje jako mladší ročník v kategorii z 5. místa nasazení.  Docela jistě jsme očekávali boje o medaile. Martin však ve svých výkonech zůstal za očekáváním a v jeho hře se stávaly chyby.  Prohry v partiích drželi Martina na pozici, kde mu los řadil hráče až z druhé desítky a níž ve startovní listině s Elo většinou nižším než Martina. To nakonec s těmito slabšími hráči vedlo k zisku 5 bodů ale v celkovém pořadí však propad až na 10. místo.  Martin jako mezi mladšími ročníky v kategorii skončil na druhém místě, tím si zajistil přímý postup. Zisk 5 bodů a dosažení první poloviny v celkovém pořadí je splněné kritérium A2.

Kategorii H12 hájil Daniel Srba. Kategorie D12 je již o poznání silnější kategorií. A Daniel byl nasazený se svým Elo 1273 z 24 hráčů předposlední. Čekal ho tedy tuhý boj se silnějšími hráči. Po loňském MEU, kde se Danielovi podařilo uhrát pěkný výsledek, jsem si myslel, že se s touto nelehkou úlohou popere lépe. Přeci jen někdy jsou rozdíly u fide Ela a národního vyšší, a tak je otázka kde je výkonnost hráče. Mnoho hráčů má odehráno málo turnajů se zápočtem na fide Elo a tím jim toto Elo zaostává za národním. I přesto, že to nebyl lehká kategorie, myslím si, že Daniel zůstal za svými docela výrazně. Možná k tomu přispělo i polevení v šachové přípravě, kterou jsem zaznamenal. Zisk 1,5 bodu znamenalo poslední místo.

V Kategorii H14 jsme měli také dva hráče.  Nominovaného Šimona Langa a na DK hrajícího Tomáše Dejmka.

 Tomáš Dejmek do, a do KŠSV přestoupil cca před rokem je, pro mě zatím trochu neznámým hráčem. Kategorie H14 je starší, jek kvalita hráčů je vyšší než v H12. Tomáš byl jako poslední nasazený. Jak jsem Tomáše sledoval, hrál vždy velmi dlouhé partie. Velice dlouho stál vyrovnaně, ale pak často přišla hrubá chyba v podobě ztráty figury a bylo po partii. Nepodařilo se mu   solidně rozehrané partie dotáhnout alespoň k remízám či výhře. Tomáš se pravidelně účastní soustředění KCTM a tak předpokládám, že i sám na sobě stále pracuje a více odehraných partií ho posunou dál. Ani Tomáš nezůstal úplně bez bodu kdy v předposledním kole uhrál remízu a v posledním kole překvapivě porazil oddílového kolegu Šimona Langa. Celkový zisk 1,5 bodu nepřineslo celkové poslední místo v kategorii.

Již zmíněný Šimon Lang stejně jako Martin Policar patřil k adeptům na dobré umístění. Do kategorie byl s Elo 1757 nasazený jako 14. Což ukazuje již solidní zmíněnou sílu kategorie.  Víme, že Šimon je schopen hrát a vyhrávat s hráči na úrovně Elo 2000 a tak jsem byl plný očekávání co se Šimonovi podaří uhrát. V turnaji sice začal prohrou s hráčem 2000+, ale pak následovala výhra a tři remízy. Pak však následoval nepovedený závěr turnaje a po dvou prohrách přišla jen remíza a v posledním kole i překvapivá prohra s Tomášem Dejmkem. Celkový zisk 3 bodu je trochu za mým očekáváním a pád ze 14. nasazení na koncové 20 místo. Věřil jsem, že se Šimon bude prát jako starší ročník v kategorii alespoň o přímí postup na MČR.

V Kategorii H16 jsme zástupce neměli.

V celkovém pohledu na mistrovské kategorie bych řekl, že to nebylo příliš dobré a většina hráčů a hráček zůstali   pod svým průměrem. Jediný kro ustál  své ambice  byla Lucka Rybáčková a jako třešinka na dortu na nepříliš zdařilém výkonu  ostatních hráčů je její titul Mistryně republiky  v D12. Snad to byl důsledek prvního turnaje  po tak dlouhé době a projev nerozehranosti a nepodařilo se našim hráčům se s tím dostatečně dobře vypořádat, ale  bez  intenzivní pracovitosti v šachové přípravě a hlavně v zásadním zvýšení počtu odehraných partií u všech hráčů nejen co nás  reprezentovali se lepších výsledků bude dosahovat jen stěží. Věřím, že úspěch Lucky Rybáčkové povzbudí mnoho dalších do šachové přípravy a příští rok se podaří uhrát lepší výsledky.

Předmětem podpory hráčů bylo:

  1. Příspěvek na trenérskou přípravu při MČR stanovený podle projektu podle splněných kritérií.  O hráče se starali celkem tři trenéři. GM Petr Velička se věnoval Martinu Policarovi a Heleně, Markétě a Lucce Šťávové. Pavel Brož pak připravoval Šimona Langa, Tomáše Dejmka, Pavla Brože a Daniela Srbu. O Lucku Rybáčkovou pečoval David Brychta.

Na příspěvek ve výši 1200,- na trenérskou činnost podle LT platné před MČR mají nárok:

Helena, Markéta a Lucka Šťávová, Martin Policar – fakturuje GM Petr Velička

Lucie Rybáčková-fakturuje David Brychta

Šimon Lang-fakturuje Pavel Brož

Na příspěvek ve výši 1000,- na trenérskou činnost podle LT platné před MČR mají nárok:

Daniel Srba – fakturuje Pavel Brož

Na příspěvek ve výši 800,- na trenérskou činnost podle LT platné před MČR mají nárok:

Pavel Brož a Tomáš Dejmek – fakturuje Pavel Brož

  • Motivační odměna na trenérskou činnost podle dosaženého umístění. Na tuto odměnu dosáhli svým výsledkem:

Lucie Rybáčková za první míst ve výši 5000,-. Fakturuje David Brychta

Hráči také měli sami nebo ve spolupráci s trenéry napsat článek ve kterém zhodnotí svoje působení na MČR. Toto všichni splnili.

Souhrnná tabulka příspěvků a odměn dle projektu a dosažených výsledků:

JménoOddílLTPříspěvek na trenéraOdměnaTrenér
Helena ŠťávováTJ Náměšť nad OslavouA1200 GM Petr Velička
Markéta ŠťávováTJ Náměšť nad OslavouA1200 GM Petr Velička
Lucie ŠťávováTJ Náměšť nad OslavouA1200 GM Petr Velička
Martin PolicarTJ Náměšť nad OslavouA1200 GM Petr Velička
Lucie RybáčkováGambit JihlavaA12005000David Brychta
Šimon LangŠK Světlá nad SázavouA1200 Pavel Brož
Daniel SrbaŠK Světlá nad SázavouB1000 Pavel Brož
Tomáš DejmekŠK Světlá nad SázavouC800 Pavel Brož
Pavel BrožŠK Světlá nad SázavouC800 Pavel Brož
      
Celkem  98005000 
Celkem vyplacená podpora   14800 

Na závěr bych poděkoval všem účastníkům MČR za reprezentaci naše KŠSV a popřál mnoho úspěchů v dalších turnajích.

V Náměšti nad Oslavou dne 3. 8. 2021                                                                      Jan Zezula

                                                                                                                                        Manažer ŠCTMKV

Zpráva trenéra Pavla Brože

Zpráva trenéra Petra Veličky

MČR očima Lucie Rybáčkové

Napsat komentář