MČR družstev mladších žáků 2021- výsledky

Poté, co se mohly začít hrát turnaje, družstva mladých šachistů se po KP mohla těšit na brzké mistrovství ČR. Sem postoupilo nejlepších 28 šestičlenných družstev z celé republiky. Hrálo se ve dnech 11.-13. června 2021 v pražském hotelu Don Giovanni rapidovým tempem 2 x 25 minut na partii + 10 sekund za tah. Vysočina měla dvojí zastoupení, v Praze bojovala o co nejlepší umístění družstva z Náměště a ze Světlé.

Družstvo TJ Náměšť nad Oslavou hrálo ve složení od 1. šachovnice Matěj Zezula, Lucie Rybáčková (povolený 1 host) z Gambitu Jihlava, Martin Policar, nedávno přestoupivší ze Spartaku Pelhřimov, Lucie Šťávová, Adam Kutil, čerstvě přestoupivší z Velkého Meziříčí, Max Mičánek a náhradník Ondřej Malý. Všechny jmenované spojuje trenérská péče náměšťských a současně krajských trenérů velmistra Petra Veličky a Petra Mičulky při skupinových i individuálních trénincích v DDM Radost Náměšť nad Oslavou i krajských soustředěních talentované mládeže. Je třeba dodat, že tréninky probíhaly i v době pandemie online přes Skype. Mladí šachisté se tak navzdory společenským omezením mohli průběžně zlepšovat.

Náměšťské družstvo bylo podle průměru ELO nasazené jako 17. Cílem bylo zajistit si přímý postup na příští MČR, což by znamenalo umístění do 13. místa celkového pořadí, zahrát si proti nejsilnějším družstvům a umístit se co nejlépe.

Výsledky jednotlivých kol:

  1. kolo: Náměšť – Polabiny Pardubice 2,5 : 3,5. Navzdory favoritovi mohl být i opačný.
  2. kolo: České Budějovice – Náměšť 1 : 5. Vyrovnaný zápas jsme ovládli až v závěru.
  3. kolo: Náměšť – Panda Rychnov 2 : 4. Zasloužená prohra, soupeři hráli skvěle.
  4. kolo: Plzeň – Náměšť 2 : 4. Těžký zápas, ale úroveň našich jde nahoru.
  5. kolo: Náměšť – Staré Město B 5 : 1.  Jednoznačná výhra.
  6. kolo: Třinec – Náměšť 4 : 2. Vyrovnaný zápas, v náš neprospěch rozhodly maličkosti.
  7. kolo: Říčany – Náměšť 1 : 5. Výhra nad favority až neskutečným skóre!
  8. kolo: Náměšť – Opava 4,5 : 1,5. Další vynikající zápas ve finiši. Jsme průběžně šestí.
  9. kolo: Staré Město A – Náměšť 4 : 2. Napínavý souboj proti novým mistrům ČR mohl dopadnout i opačným skóre.

TJ Náměšť nad Oslavou zanechala v Praze výborný dojem, přesto v konečném pořadí spadla po prohře v posledním kole na 10. místo. Všechny před turnajem vytyčené cíle byly splněny: Přímý postup do příštího finále MČR, vylepšení tohoto umístění i hru s nejsilnějšími soupeři – 7 z 9 soupeřů skončilo v 1. polovině turnaje a Náměšť se utkala s 1., 2., 5. a 7. týmy celkového pořadí.

Jak hodnotit jednotlivce? Na 1. šachovnici nastupoval zarputilý bojovník Matěj Zezula. Uhrál 4 ½ bodu z 9 partií proti nejlepším hráčům soupeřů. Škoda že se na nadcházející MČR jednotlivců kvůli pandemii nominují hráči podle žebříčku ELO. Matěj by si s takovou hrou v případě odehrání Mistrovství Moravy a Slezska postup na MČR určitě vybojoval. Krásný výsledek. Lucie Rybáčková podobně jako Matěj čelila silným hráčům. Získala stejně jako Matěj 50% a to je v této konkurenci chlapců výborný výkon. Martin Policar získal vynikajících 7 bodů. Některé soupeře porážel jasně (a tady je potřeba, aby realizace převahy nebyla ležérní), někdy musel partie otáčet. Prokázal velké zlepšení v koncovkách. Prohrál jen se soupeřem z Rychnova, který uhrál 9 bodů z 9 partií, a v posledním kole, kdy mohl taky zvítězit. Na čtvrté šachovnici bojovala Lucie Šťávová. Bylo by troufalé očekávat, že všem všechno vyjde. Přestože se Lucce povedl pěkný matový útok, ve většině partií držela černého Petra. Bude potřeba se zaměřit na odstraňování chyb, zpomalení hry a účelnému využití času. Lucka určitě chtěla získat více, než 2 body z 9 partií. Příště to bude určitě lepší. Adam Kutil byl objeven ve Velkém Meziříčí teprve nedávno. Před několika týdny hrál KP a teď MČR byl druhým turnajem v životě. Adam je přemýšlivý a už něco umí. Ziskem 9 bodů z 9 partií byl nejlepším na 5. šachovnici ze všech družstev. Jeho skutečnou sílu prověří až silnější soupeři. Už teď to vypadá, že v příští sezoně 1. ligy mládeže bude mít Náměšť silné družstvo. Na 6. šachovnici odehrál Max 7 partií a Ondra 2 partie. Max Mičánek se zpočátku pomalu rozehrával a dělal chyby, na konci turnaje se vypnul k výborným výkonům a po výhrách v posledních třech kolech získal 4 body. Ondra nastoupil k získávání prvních zkušeností na MČR ve dvou zápasech, získal bod a pokud nepoleví v tréninku, bude se úroveň jeho hry zvyšovat.

Družstvo ŠK Světlá nad Sázavou hrálo ve složení od 1. šachovnice Jan Bára (host z DP Praha), Daniel Srba, Pavel Brož, Tereza Pádivá, Mikeš Šedý a Adam Novotný, podle průměru ELO bylo nasazené jako 19. Světelští prohráli stejně jako Náměšť 4 zápasy, ale za 3 zápasové remízy získali jen po 1 bodu, což je v tříbodovém systému ztráta dalších 6 bodů. Zkušenosti získané na takové úrovni se jim určitě budou hodit k šachovému růstu.

Honza Bára uhrál na 1. šachovnici 50%, což je pro „supermladšího“ žáka narozeného v roce 2012 výborný výkon. Bodoval hlavně v závěru turnaje. Daniel Srba může být s 5 body z 9 partií také spokojen, obzvláště se počítá výhra nad Matějem Babulou v 1. kole, kdy hrála Světlá proti pozdějším mistrům ČR. Pro Pavla Brože bylo MČR stejně jako pro další členy družstva získáváním zkušeností, vždyť podle ročníků narození mohou všichni hrát MČR této kategorie i v příštím roce! Získal 3 body, na dalších šachovnicích Tereza Pádivá 2 a Mikeš Šedý 3 body. Vyššího počtu dosáhl na 6. šachovnici Adam Novotný, ziskem 5 bodů jich přinesl spolu s Danielem družstvu nejvíce.

Výsledky MČR družstev mladších žáků, Praha 11.-13.6.2021:

  1. ŠK Staré Město A                              21 bodů
  2. Panda Rychnov nad Kněžnou           20
  3. Sokol Klatovy                                   19
  4. Bohemians Praha                               19
  5. 2222 Polabiny Pardubice                  18
  6. BŠŠ Frýdek-Místek                          17

10. TJ Náměšť nad Oslavou                  15

23. ŠK Světlá nad Sázavou                      9

Podrobné výsledky zde: https://chess-results.com/tnr564508.aspx?lan=5

Petr Mičulka

Fotografie obou družstev zaslal manažer ŠCTMKV Jan Zezula, další přidal Petr Mičulka.

TJ Náměšť nad Oslavou
ŠK Světlá

Napsat komentář