Zpráva z 10. soustředění talentované mládeže v KŠSV

10. soustředění online formou se konalo 28. 12. 2020.

Zhodnocení on-line soustředění KCTM Vysočina 28. 12. 2020 – skupina A

Soustředění se zúčastnilo celkem 13 žáků, což je méně, než bylo v uplynulých soustředěních, nicméně pokles se dal vzhledem k povánoční době čekat a 15 je pořád velmi slušná účast.

Soustředění bylo opět 4-hodinové se třemi kratšími přestávkami (5-10 min). Probral jsem obě plánovaná témata, s tím, že věžové koncovky (V+2P vs V+P) jsem nestihl udělat celé a budu v tomto tématu pokračovat na středečním soustředění. Téma V+3P vs V+2P nechám pak na úvodní soustředění příštího roku.

Technicky proběhlo jako vždy vše bez problémů, děti se do tréninku, jak je jejich zvykem, aktivně zapojovaly. Na závěr každého bloku se řešila jedna úloha, opět rozdělená na dvě části podle obtížnosti.

Z celého soustředění obdrželi všichni účastníci materiál ve formátu pgn, úkoly pošlu po středečním soustředění, na kterém budeme v podstatě pokračovat v dnešních tématech.

Zpracoval: GM Petr Velička

Zpráva ze soustředění KCTM 10 online 28. 12. 2020 (skupina B):

Ing. Petr Mičulka si pro skupinu B připravil následující:

  1. Nejlepší tahy
  2. Partie Michaila Tala

Soustředění se uskutečnilo online prostřednictvím Skype, kdy se účastníci přihlašovali předem organizátorovi, tak trenérům dle instrukcí v propozicích. Pro přehled účastníků byl pořízen PrintScreen obrazovky se jmény účastníků.

Dnešní soustředění bylo opět čtyřhodinové. Materiály byly připraveny ve formě ChessBase a pro snadnější pochopení jednotlivých myšlenek byly v průběhu výkladu doplňovány systematickou barevnou grafikou. Vzhledem k výměně PC se dnes nepodařilo zprovoznit vše. Po počátečních problémech s nastavením síly mikrofonu u trenéra toto ještě klaplo, ale nepodařilo se nastavit vyskakování odpovědí mladých šachistů v chatu na obrazovce sdílené trenérem a tak nebyla aktivita odměňována body. Probraná témata budou ještě zaslána e-mailem včetně úkolů do příštího soustředění.

Skupina B byla obsazena 15 mladými hráči, kteří tentokrát z důvodů popsaných výše nezískávali body za reakce, psané do chatu:

David Brychta (Gambit Jihlava), Adam Brychta (Gambit Jihlava), Ladislav Vojtěch (Spartak Velká Bíteš), Metoděj Vojtěch (Spartak Velká Bíteš), Ondřej Malý (TJ+DDM Náměšť nad Oslavou), Jakub Stejskal (Gambit Jihlava), Kvido Wasserbauer (TJ Jiskra Havlíčkův Brod), Matěj Beránek (Spartak Velká Bíteš) 13 bodů, Antonín Čermák (Spartak Pelhřimov), Vojtěch Havel (Spartak Pelhřimov), Pavel Brož (Světlá), Kamila Havelková (Gambit Jihlava), Aleš Havelka (Gambit Jihlava), Jakub Matejka (Spartak Pelhřimov) a Samuel Matejka (Spartak Pelhřimov).

Petr Mičulka

Napsat komentář