Zpráva z 8. soustředění talentované mládeže KŠSV

V sobotu 5. 12. se konalo již osmé soustředění Šachového centra talentované mládeže v Kraji Vysočina.  Stále nás omezují koronavirová opatření, a tak se opět konalo jako 4. online prostřednictvím Skype. Zájem mladých šachistů a šachistek je stále velmi pozitivní a je zřejmé, že tato forma online je pro hráče zajímavá, je i dostupnější jak pro odstranění cestování, tak i časové náročnosti.  Z hlediska organizační je mnohem jednodušší a méně nákladná. Věřím, že si i v příštím roce tato metoda najde své místo a bude využívána. A nyní už k tomu jak hodnotí soustředění naši trenéři GM Petr Velička a Ing. Petr Mičulka.

Zhodnocení on-line soustředění KCTM Vysočina 5. 12.2020 – skupina A

Soustředění se zúčastnilo celkem 24 žáků, takže je vidět, že i když nyní byla soustředění každých 14 dní, zájem neupadá. Probrána byla témata dle propozic.

Délka soustředění byla opět 4 hodiny, v průběhu soustředění byly 3 kratší přestávky (5-10 min)

Stejně jako v předešlých případech se vše technicky obešlo bez potíží. Děti projevovaly opět velkou aktivitu, vyptávaly se, připomínkovaly partie, navrhovaly alternativní řešení, vedli jsme teoretické diskuze, analyzovali pozice z partií. Komunikace po Skypu je dětem blízká a nedělá jim sebemenší potíže.

Na konci každého ze 4 cca 55 min tréninkových bloků děti řešily jednu úlohu (jedna byla vždy pro skupinku Ela do 1500, druhá pro 1500+). Při řešení si opět vedly velmi úspěšně.

Z celého soustředění obdrželi všichni účastníci materiál ve formátu pgn a úkoly k samostatnému domácímu řešení.

Zpracoval GM Petr Velička

Zhodnocení ze soustředění KCTM 8 online 5.12.2020 (skupina B):

Pro skupinu  skupinu B jsem si připravil následující:

  1. Chyby v rané fázi zahájení
  2. Strategie koncovky

Soustředění se uskutečnilo online prostřednictvím Skype, kdy se účastníci přihlašovali jak organizátorovi, tak trenérům dle instrukcí v propozicích. Pro přehled účastníků byl na začátku a ke konci soustředění pořízen PrintScreen obrazovky se jmény účastníků.

Dnešní soustředění bylo čtyřhodinové. Materiály byly připraveny ve formě ChessBase a pro snadnější pochopení jednotlivých myšlenek byly v průběhu výkladu doplňovány systematickou barevnou grafikou. Děti se zapojovaly na vyzvání též aktivně, po vepsání do chatu trenér reagoval na správné i nesprávné odpovědi a postupnými nápovědami naváděl děti směrem k vyřešení situací. Probraná témata budou ještě zaslána e-mailem včetně úkolů do příštího soustředění.

Skupina B byla obsazena 13 mladými hráči, kteří v průběhu dne získávali body za reakce, které psali do chatu:

Kamila Havelková (Gambit Jihlava) 6 bodů, Aleš Havelka (Gambit Jihlava) 3 body, David Brychta (Gambit Jihlava) 15 bodů, Adam Brychta (Gambit Jihlava) 10 bodů, Ladislav Vojtěch (Spartak Velká Bíteš) 10 bodů, Metoděj Vojtěch (Spartak Velká Bíteš) 8 bodů, Ondřej Malý (TJ+DDM Náměšť nad Oslavou) 10 bodů, Stanislav Pelán (TJ+DDM Náměšť nad Oslavou) 8 bodů, Pavel Brož (ŠK Světlá nad Sázavou) 13 bodů, Vít Kovařík (Gambit Jihlava) 26 bodů, Jakub Stejskal (Gambit Jihlava) 19 bodů, Adam Novotný (ŠK Světlá nad Sázavou) 11 bodů, Kvido Wasserbauer (TJ Jiskra Havlíčkův Brod) 5 bodů.

Petr Mičulka

Stále nejasný výklad vládou nařízených opatření a uvolnění vznáší do možnosti pořádání turnajů a soutěží družstev nejasnosti. KŠSV se rozhodl, že do konce roku se všechny soutěže pod krajem odloží.  Ve chvíli kdy se píše tato zpráva, ještě není jasné, zda se skutečně uskuteční plánované soutěže a zejména Mistrovství Moravy a Slezska, které se má hrát v náhradním termínu 17. – 22. prosince.  Pokud se bude Mistrovství Moravy a Slezska odkládat, máme připraveno na sobotu 19. prosince 9. a v tomto roce zřejmě poslední soustředění KCTM v KŠSV.

Za Šachové centrum talentované mládeže v Kraji Vysočina Jan Zezula, GM Petr Velička a Petr Mičulka

Napsat komentář