Zpráva ze 6. soustředění talentované mládeže Kraje Vysočina

V sobotu 7. listopadu se uskutečnilo 6. soustředění KCTM v KŠSV.  Z důvodu stále pokračující vládních opatření z důvodu koronavirové pandemie se i toto soustředění uskutečnilo jako druhé online. I přesto, že toto druhé soustředění přišlo jen 14 dní po prvním online, zájem byl velký.  Soustředění se účastnilo 38 hráčů a hráček.  Tradičně rozděleni do dvou skupin.

Skupina A pod vedením GM Petra Veličky, které se připojilo 26 šachistů, probírala plánovaná témata pro 6. soustředění beze změny podle propozic. Trenér po zpětných reakcích, kdy se množí jediné negativum a to na délku a tedy náročnost soustředění strávit 6 hodin u PC, rozvrhl soustředění do 6 bloků po hodině, kdy v každé byla 10 minutová pauza. Toto negativum bohužel umocňuje zejména fakt, že děti tráví u PC i celou školní výuku v průběhu týdne a tak se to hromadí. Trenér toto soustředění zhodnotil takto:

 Zhodnocení on-line soustředění KCTM Vysočina 07. 11. 2020 – skupina A

Soustředění se zúčastnilo celkem 26 žáků, což je sice oproti minulému soustředění velmi mírný pokles (minule 27), nicméně zájem je to obrovský. Probrána byla témata dle propozic. Podobně jako na minulém on-line soustředění byla výuka rozdělena do 6 bloků po cca 1 hodině, malinko jsem oproti minulému soustředění (kvůli únavě dětí) zkrátil přednáškovou část a natáhl přestávky (10 min). Soustředění opět proběhlo po Skypu bez sebemenších technických potíží – navíc bych řekl, že děti byly tentokrát ještě aktivnější (asi se už trochu osmělily) a zapojovaly se do diskusí v průběhu partiových ukázek. A dá se říci, že byly aktivní i při řešení úkolů, přesto že body za správná řešení udělovány nebyly (při tomto počtu je to nemožné). Z celého soustředění obdrželi všichni účastníci materiál ve formátu pgn a úkoly k samostatnému domácímu řešení.

Zpracoval GM Petr Velička

Skupina B pod vedením Ing. Petra Mičulky byla tentokrát o dva hráče početnější a účastnilo se celkem 12 hráčů. Petr Mičulka toto soustředění zhodnotil obsáhleji:

Zpráva ze soustředění KCTM 6 online 7. 11. 2020 (skupina B):

Ing. Petr Mičulka si pro skupinu B připravil témata, která jsou pro Skype a tuto výkonnostní skupinu přiměřenější:

  1. Volné sloupce
  2. Mat v koncovce
  3. Oběť na h7

Soustředění se stejně jako předchozí uskutečnilo online prostřednictvím Skype, kdy se účastníci přihlašovali jak organizátorovi, tak trenérům dle instrukcí v propozicích. Skupina se pomalu rozrůstá a přes počáteční technické problémy jsme mohli začít s mírným zpožděním.

Pokud se noví účastníci kontaktují na mou skypovou adresu, potvrdím kontakt a můžu je zařadit do skupiny. Při započetí soustředění hromadně prozvoním všechny účastníky (včetně všech, kteří zde nejsou poprvé) a stačí, aby pak jednoduše přijali hovor a sledovali. Materiály byly připraveny ve formě ChessBase a pro snadnější pochopení jednotlivých myšlenek byly při výkladu doplňovány systematickou barevnou grafikou. Děti se zapojovaly na vyzvání též aktivně, po vepsání do chatu trenér reagoval na správné i nesprávné odpovědi a naváděl děti směrem k vyřešení situací. Probraná témata budou ještě zaslána e-mailem včetně úkolů do příštího soustředění. Skupina B byla obsazena 12 mladými hráči, kteří v průběhu dne získávali body za reakce, které psali do chatu:

Kryštof Spilka (Gambit Jihlava) 10 bodů, Kamila Havelková (Gambit Jihlava) 2 body, Aleš Havelka (Gambit Jihlava) 1 bod, David Brychta (Gambit Jihlava) 15 bodů, Adam Brychta (Gambit Jihlava) 4 body, Jakub Stejskal (Gambit Jihlava) 9 bodů, Matěj Beránek (Spartak Velká Bíteš) 6 bodů, Ladislav Vojtěch (Spartak Velká Bíteš) 12 bodů, Metoděj Vojtěch (Spartak Velká Bíteš) 6 bodů, Ondřej Malý (TJ+DDM Náměšť nad Oslavou) 7 bodů,  Pavel Brož (ŠK Světlá nad Sázavou) 9 bodů, Mikeš Šedý (ŠK Světlá nad Sázavou) 4 body,

Pokud budou i další soustředění probíhat online, bude rozumné se zamyslet nad délkou soustředění. Pokud děti mají místo školní docházky online výuku doma u PC, musí mít sezení u počítače už přes týden celkem dost. Obzvláště u mladší kategorie by mohlo být přínosnější pořádat více kratších soustředění po 4 hodinách, než 6-ti hodinový formát, obvyklý při soustředěních s osobní účastí.

Petr Mičulka

Z vyjádření obou trenérů a zájmu hráčů, je vidět, že o online soustředění je zájem.  Osobní setkání sice nic nenahradí, ale doba je taková jaká je a máme velkou výhodu, že můžeme trénovat online. Mě osobně přijdou online soustředění jako velmi zajímavá. Za ta dvě soustředění se ukázalo, že jediná potíž je délka soustřední v kombinaci se sezením u PC. Je mnohem náročnější udržet koncentraci a to zejména pro mladší hráče. Tak jak již zmínil Petr Mičulka, vychází nám z toho, aby byla online soustředění kratší. Již nyní máme schválenou možnost uspořádat další 7. soustředění, které bych rád naplánoval na 21. 11. nebo 28.11.  První termín je těsně po termínu skončení vládních opatření. Je tam plánovaný 1. turnaj LVM v Jihlavě, ale moc nevěřím, že se opatření natolik uvolní, aby bylo možné hrát.  Možná větší komplikací je kolize Trenéra Petra Veličky s Rakouskou ligou, kde se zatím hraje. S oběma trenéry jsme domluveni již na kratším 4 hodinové soustředění. Přesný termín a témata pro Vás co nejdříve vypracuji v nejkratším termínu.

Myslím si, že by se v příští sezoně mohlo do celkového projektu zapracovat více soustředění online a osobně by se mi asi i líbila kombinace třeba s dvěma víkendovými soustředěními.

Těšíme se na Vás u 3. online soustředění

Za KCTM v KŠSV Jan Zezula a trenéři Petr Mičulka a GM Petr Velička

Napsat komentář