Závěrečná zpráva z 5. soustředění Šachového centra talentované mládeže v Kraji Vysočina

Na sobotu 24. října jsme naplánovali soustředění Šachového centra talentované mládeže v Kraji Vysočina v Jihlavě.  Situace s koronavirem se však opět vyvinula tím nesprávným směrem a z důvodu vládních opatření byla všechna sportovní klání a tréninky zakázány.  Po jarních rozpacích a obavami jestli to hráči a zejména ti mladší zvládnou a s vyhlídkami na nepříznivý další vývoj propozice přepracovali na soustředění pomocí internetu. 

Online soustředění se tedy uskutečnilo v plánovaném termínu 24.10. od 9:00 do 16:00 s hodinovou přestávkou na oběd od 12:00-13:00.

Velmi mile nás překvapil zájem o toto soustředění. Jak jsme záhy zjistili připravenost a již u mnohých i zkušenosti s online tréninky jsou pro ně běžnou záležitostí.

Soustředění bylo tradičně rozděleno do dvou skupin. Skupinu A vedl velmi zkušený trenér v online GM Petr Velička a proto se dokázal popasovat i s nečekaně velkou skupinou 27 hráčů z toho 5 dívek. A nyní očima GM Petra Veličky:

Zhodnocení on-line soustředění KCTM Vysočina 24. 10. 2020 – skupina A

Soustředění se zúčastnilo celkem 27 žáků. Probrána byla témata dle propozic. Celá výuka byla

rozdělena do 6 bloků po cca 1 hodině, z toho vždy cca 45 min jsem přednášel já a zbylých 15

minut bylo využito na řešení a vysvětlení úlohy a krátkou přestávku. Soustředění proběhlo po

Skypu bez sebemenších technických potíží – je vidět, že dnešní děti a mládež mají podobné

způsoby výuky a tréninku v krvi. Samozřejmě absence osobního kontaktu určitou nevýhodou

je, jednoznačně ale převažují pozitiva (odpadá nutnost cestování – úspora času i nákladů,

vlastně ani nemusíte být doma, stačí být někde na WIFI). Doporučuji využívat tuto formu výuky

v maximální možné míře.

Řešení úkolů jsem tentokrát nebodoval, při tak obrovském množství žáků nebylo v mých silách

vše správně vyhodnotit (psaní řešení do chatu bylo tentokrát dobrovolné a já jsem ta řešení

kontroloval spíše namátkově, s tím, že jsem správné řešení úloh pak ukázal).

Zpracoval GM Petr Velička

Druhou skupinu B vedl taktéž velmi zkušený trenér Ing. Petr Mičulka, který však v rovině internetové začal pracovat díky koronaviru a omezením na začátku roku.I přes jeho obavy, aby vše zvládl, proběhla i skupina B bez zjevných trenérských problémů a Petr si s tím poradil velmi dobře. Trochu občas zazlobila nezkušenost hráčů a objevili se drobné technické problémy, které se vždy podařilo vyřešit. Skupina B byla dle očekávání trochu na počet hráčů slabší a nakonec jich v této skupině bylo jen 10. To však u zejména mladých hráčů nebylo na škodu. Trenér Ing Petr Mičulka zhodnotil soustředění takto:

Zpráva ze soustředění KCTM 5 online 24. 10. 2020 (skupina B):

Ing. Petr Mičulka si pro skupinu B připravil:

  1. Úvod do věžovek
  2. Boj o centrum, tvorba výhodné pěšcové struktury
  3. Realizace materiální převahy

Vzhledem k pandemii se soustředění původně připravované do Jihlavy uskutečnilo online prostřednictvím Skype, kdy se účastníci přihlašovali jak organizátorovi, tak trenérům dle instrukcí v propozicích.

Skupina B byla obsazena 10 mladými hráči, kteří v průběhu dne získávali body za reakce, které psali do chatu:

Kryštof Spilka (Gambit Jihlava) 11 bodů, Matěj Holcman (Gambit Jihlava) 36 bodů, Kamila Havelková (Gambit Jihlava) 11 bodů, Aleš Havelka (Gambit Jihlava) 5 bodů, David Brychta (Gambit Jihlava) 26 bodů, Adam Brychta (Gambit Jihlava) 10 bodů, Matěj Beránek (Spartak Velká Bíteš) 14 bodů, Ondřej Malý (TJ+DDM Náměšť nad Oslavou) 17 bodů, Pavel Brož (ŠK Světlá nad Sázavou) 14 bodů, Mikeš Šedý (ŠK Světlá nad Sázavou) 6 bodů.

Jelikož soustředění probíhalo touto formou poprvé, docházelo občas k drobným zdržením z technických důvodů (např. někdo zapnul mikrofon a ruch v té místnosti slyšeli všichni účastníci, nebo po obědě nebylo chvilku slyšet trenéra – po reakci v chatu byl zvuk opětně zprovozněn). Veškeré materiály byly připraveny ve formě ChessBase a pro snadnější pochopení jednotlivých myšlenek doplněny systematickou barevnou grafikou.

Děti se zapojovaly na vyzvání též aktivně, po vepsání do chatu trenér reagoval na správné i nesprávné odpovědi a naváděl děti směrem k vyřešení situací. Probraná témata budou ještě zaslána e-mailem včetně úkolů do příštího soustředění.

Dle mého názoru je tuto formu soustředění online možné zařadit vedle dosud využívané prezenční formy jako možnost, která sice neposkytuje přímý osobní a oční kontakt, ale na druhou stranu přináší výhody domácí stravy a úspor času, cestovních a pobytových nákladů. Domnívám se, že by se této formy soustředění mohlo využívat (např. střídavě s prezenční formou) i po odeznění pandemiea z toho vyplývajících omezení osobních kontaktů).

Petr Mičulka

Bylo zajímavé, že se účastnili hráči snad ze všech oddílů Kraje Vysočina na rozdíl od soustředění klasických s osobním setkáním. Nevím jestli, bylo vyhověno naši prosbě, o šanci pro online soustředěním, nebo to, že odpadlo dojíždění, bylo příčinou takové účasti. Nicméně jsem za to velmi rád. Byl bych rád i za případnou zpětnou vazbu jak se vám to líbilo a jak jste se s tím poprali vy.  Asi největší zpětnou vazbou bude vaše účast na dalším online soustředění, které už plánujeme. Bohužel jiná možnost se nerýsuje.

Věřím, že se na dalším soustředění na Vás opět mohou oba trenéři těšit.

Dne 26. 10. 2020                              

                                                                   GM Petr Velička, Ing Petr Mičulka a Jan Zezula

Napsat komentář