Zaječických 60 ročníků a Vysočina – jak se měnil čas

Ve vesnici Zaječice s asi 1000 obyvateli, ležící nedaleko od Chrudimi, si usmysleli, že šachových turnajů pro děti je nedostatek, a rozhodli se uspořádat šachový turnaj sedmičlenných žákovských družstev. V roce 1963, ve kterém se narodil autor těchto řádků, se „Zaječice“ hrály poprvé a hrát přijela družstva z celého Československa. První ročník s účastí 24 týmů také vyhrálo slovenské družstvo z Martina. Jaroslav Hájek byl jedním z hlavních pořadatelů a je jím každý další ročník až dodnes, kdy se v roce 2024 hrál 60. ročník! Že roky nesedí? Vyšší moc zasáhla ve formě Covid-19 a v letech 2020 a 2021 se nehrálo, jinak by se letos konal 62. ročník. První ročník se hrál vyřazovacím způsobem, bez hodin, hrálo se 60 minut a pak následoval odhad nedohraných partií (Hort + Podgorný). Hrálo se venku, na otevřeném hřišti, za slunečného, ale větrného počasí, takže vítr zvedal a shazoval šachovnice a míchal figurkami.  Hrálo se ve státě ČSSR a Východočeském kraji, ze současného Kraje Vysočina se prvního ročníku nikdo neúčastnil.

Prvních 39 ročníků se hrálo v Zaječicích napřed na otevřeném hřišti, později pod vojenskými stany. Již od 2. ročníku v letech 1964–1966 se účastnilo družstvo z působnosti nynějšího KŠSV, ZDŠ – později DPM Havlíčkův Brod (na 1. šachovnici za něj hrál Pertl – mohlo by se jednat o Jaroslava Pertla, člena současného oddílu ze Světlé, ročník 1951), při účasti 25–30 družstev se neumístili mezi prvními deseti. V roce 1967 vyhrál poprvé (a dodnes zatím naposled) domácí Sokol Zaječice. V roce 1968 se hraje ve skupinách s postupovým pavoukem, poprvé s hodinami – 40 minut na 40 tahů pro každého (se zapisováním) a pak odhad. Deštivý ročník, hrálo se v hostinci pod střechou. Ve dvou letech po sobě došlo k překonání rekordu počtu zúčastněných družstev – v roce 1971 hrálo 41 a v roce 1972 dokonce 64 družstev. Od roku 1973 se hraje bez odhadů a hráči mají na celou partii po 35 minutách. Týmy ze současné Vysočiny se sporadicky zúčastňují, ale ani Havlíčkův Brod, Třebíč, Velká Bíteš, ani Ostrov nad Oslavou do celkového pořadí výrazně nepromluvily. V roce 1975 se hrálo poprvé švýcarským systémem (bez PC, nasazování ručně – kartičky!).

Ročník 1976 je pro pisatele těchto řádků ve vztahu k Zaječicím zvlášť významný. Nedávno ve 12 letech začal chodit do šachového kroužku v DPM Poruba a posléze do oddílu VOKD Ostrava-Poruba a po asi 8 měsících hrál v Zaječicích a uhrál si tady 3. výkonnostní třídu. Hrála šestičlenná družstva, na partii bylo 2×30 minut (Fischerovy hodiny s možností přídavku ještě nebyly) se zápisem. V hodnocení byla použita prémie 10 % bodů soupeře, VOKD Poruba se umístila na 14. místě (o rok dříve byla 4.). Ročník 1976 se hrál za deštivého počasí ve dvou sálech. V roce 1978 hrál na poslední desce NHKG Ostrava Petr Velička, o rok později už na 4. šachovnici a Nová huť skončila na 2. místě. Ročníky 1980 a 1981 NHKG Ostrava vyhrála (Petr Velička na 2. a 1. šachovnici). VOKD Poruba trénoval Pavel Čmiel, narozený v roce 1899, NHKG Ostrava trénoval Emil Formánek. Když slavil Pavel Čmiel 95. narozeniny, jedním z mnoha gratulantů byl i Emil, tehdy mu mohlo být kolem 45 let. Emil tehdy přál: „Pavle, ať spolu brzy oslavíme tvých sto let!“ Pavel Čmiel se svým nezaměnitelným humorem a životním optimismem reagoval: „Jenom jestli se toho, Emile, … … dožiješ!“ Vzpomínám si, jak jsme v roce 1976 jeli do Zaječic z Ostravy-Poruby vlakem. Zastávka vlaku v Zaječicích byla kus za vesnicí a Pavlu Čmielovi, který nás měl na starost, bylo tehdy 77 let. Dožil se téměř stovky, chyběl mu do této mety rok a několik měsíců. Vyprávěl nám třeba i o tom, jak u něj doma spal v 30. letech 20. století mistr světa Alechin. Oba ostravští Petři – tehdejší žáci – teď bydlí v Náměšti, kde máme Oslavu každý den, a trénují žáky Náměště i Kraje Vysočina. V roce 1979 hrálo Zaječice rekordních 69 družstev – tento rekord byl překonán až o 39 let později!

V roce 1995 se poprvé objevil tým z dnešní Vysočiny na vyšších příčkách – to už jsme žili v České republice a družstvo Ji.FRAM Havlíčkův Brod se umístilo na 12. místě. Druhým oddílem z našeho nynějšího kraje byl DDM Náměšť nad Oslavou pod vedením Mgr. Miroslava Horáka, zatím ještě bez většího úspěchu. Obě tato družstva už o rok později pronikla do první desítky! Mezi 44 družstvy skončilo v roce 1996 družstvo Ji.FRAM Havlíčkův Brod v sestavě Brychta J., Lacinová, Motyčka F., Rosecký, Menšík J. a Tůma pod vedením Františka Motyčky na 6. místě a DDM Náměšť nad Oslavou v sestavě Lacko, Dittrich, Horák J., Krátký, Kaňovský, Tekalová a Horák M. pod vedením Mgr. Miroslava Horáka na 8. místě!

V roce 1998 se DDM Náměšť nad Oslavou v sestavě Brychta J., Bělohlávek, Kaňovský D., Horák M., Kulovaná a Lampíř pod vedením Mgr. Miroslava Horáka a Ing. Pavla Kaňovského umístil na vynikajícím 4. místě! V roce 1999 s mírně obměněným kádrem Kaňovský D., Bělohlávek P., Vlk M., Lampíř, Kulovaná a Nečas vybojoval DDM 6. místo. V roce 2000 opět DDM v sestavě Kaňovský, Adámek, Bělohlávek, Kulovaná, Lampíř a Kulovaný atakuje medaile a končí na 4. místě. Kousek za branami první desítky, na 13. místě, končí Jiskra Havlíčkův Brod. V roce 2001 končí DDM Náměšť n/O v sestavě Kaňovský D., Adámek, Kulovaná, Lampíř, Kulovaný a Fiala na 5. místě, další družstva z Vysočiny Jiskra Havlíčkův Brod v sestavě Tůma J., Netušil J., Benák J., Karaba D., Gablech I. a Zelená M. pod vedením Renáty a Pavla Brožových končí na 12. místě a Sokol Bedřichov v sestavě Děchtěrenko F., Mouryc T., Pertlová S., Franz A., Čech a Borský pod vedením Jiřího Widerlechnera na 13. místě. Hrálo se na letním hřišti v Zaječicích v chladnu a s přeháňkami.

Od roku 2002 do roku 2016 se hrají „Zaječice“ – MČR družstev starších žáků v rapid šachu – v Juniorcentru Seč. DDM Náměšť nad Oslavou v roce 2002 v sestavě Kulovaná, Lampíř, Pertlová, Kulovaný, Urban a Žák vybojoval 5. místo, TJ Jiskra Havlíčkův Brod v sestavě Berger, Gablech, Somer, Zelený, Reichel, Zelená 8. místo. Kvůli neustálé generační obměně v dalším roce 2003 ani Náměšť, ani Havlíčkův Brod, ani Světlá výraznějšího úspěchu nedosáhly. V roce 2004 skončil Havlíčkův Brod na 9. a TJ+DDM Náměšť n/Osl. na 15. místě, v následujícím roce 2005 Havlíčkův Brod 9. místo zopakoval a Náměšť skončila 22., v roce 2006 si pořadí vyměnily a Náměšť skončila 11. a Havlíčkův Brod 19. Podrobnější výsledky a sestavy z těchto let se mi nepodařilo vypátrat.

Od roku 2007 naopak máme možnost prohlížet výsledky podrobně v chess-results.com. TJ+DDM Náměšť nad Oslavou se v sestavě J. Kratochvíl, D. Mičulka, R. Zezula, T. Homola, T. Košut a J. Košutová umístila na 20. místě. V roce 2008 byla z Vysočiny Náměšť až na 26. místě, v roce 2009 se ve druhé desítce umístila 3 družstva z Vysočiny – 15. Bedřichov, 18.  Havlíčkův Brod, 19. Náměšť. Na návrh autora tohoto článku schválila republiková komise mládeže hraní krátkodobých soutěží mládeže jak jednotlivců, tak družstev přidávacím tempem a od roku 2010 až dosud se „Zaječice“ hrají tempem 2 x 25 min. + 10 s/tah. V roce 2010 se Náměšť umístila na 11. místě a Havlíčkův Brod na 16. místě.

Tato další náměšťská generace zaznamenala svůj nejlepší výkon v následujícím roce 2011, kdy se v sestavě D. Mičulka, J. Maříková, V. Kratochvíl, P. Walek, A. Krčil (host z Humpolce) a T. Košut pod vedením Davida Kaňovského a Petra Mičulky umístila na 4. místě! Když získala Náměšť v roce 1998 v Zaječicích 4. místo poprvé, narodili se v tomto roce dva členové nynějšího družstva – David a Víťa. V roce 2012 opět družstvo zestárlo, a tak tito dva nabídli své schopnosti jiným družstvům jako hosté: Víťa hrál na 1. šachovnici za Most a s tímto družstvem získal 4. místo, David oplatil hostování Humpolci, který získal v roce 2012 historicky nejlepší umístění – 14. místo v sestavě D. Mičulka, A. Krčil, J. Sedlák, V. Zadina, J. Ptáček, N. Creweová a V. Kříž. Družstvo táhly první dvě šachovnice, které získaly po 7,5 bodech z 9 partií (David přitom porazil aktuálního mistra ČR Martina Blahynku) a po osobní domluvě vedoucích družstva Ivony Krčilové a Petra Mičulky do duše Nicol Creweové tato slečna po zisku 1 ze 4 bodů finišovala výhrami v posledních pěti kolech! Humpolec měl nejlepší družstvo z Vysočiny i v roce 2014, kdy skončil v sestavě A. Krčil, J. Sedlák, J. Ptáček, V. Kříž, J. Klubal a T. Zachová na 18. místě.

V následujících letech byla družstva z Vysočiny „neviditelná“, mezitím se „Zaječice“ přestěhovaly v roce 2017 do velmi hezkých prostor muzea v Chrudimi a na Vysočině se čekalo na další silnější generaci. Sestavit družstvo se podařilo Náměšti v roce 2018, kdy byl po 39 letech překonán účastnický rekord – hrálo 70 družstev! Náměšť poslala do MČR družstev starších žáků družstvo složené z mladších žáků, do pořadí družstva z Vysočiny výrazně nezasáhla (48. Náměšť nad Oslavou, 49. Gambit Jihlava, 54. Světlá nad Sázavou). V roce 2019 byl znovu překonán rekord – hrálo 72 družstev, v první polovině se umístila jenom Náměšť, 26. místo naznačilo zlepšující se trend mladého družstva. Po příchodu pandemie Covid-19 se omezovaly kontakty a „Zaječice“ se v letech 2020 ani 2021 nehrály.

V roce 2022 hrálo jen 54 týmů, TJ Náměšť nad Oslavou skončila v sestavě J. Zezula, M. Zezula, A. Kutil, J. Kotisa, D. Žaža a M. Šťávová na 16. místě, v první půlce skončil ještě na 23. místě ŠK Světlá nad Sázavou. V roce 2023 hrálo 62 družstev a do první poloviny se z Vysočiny dostala jen Náměšť A na 20. místě a Gambit Jihlava na 24. místě.

60. ročník „Zaječic“ v Chrudimi překonal účastnický rekord, hrálo 73 družstev, z Vysočiny se do první poloviny probojovala dvě družstva: 12. Gordic Jihlava B v sestavě L. Rybáčková, M. Policar, L. Vojtěch, D. Brychta, J. Stejskal a J. Burel pod vedením Davida Brychty udělal velký pokrok. Družstvo TJ Náměšť nad Oslavou v sestavě V. Šetina, A. Kutil, M. Zezula, M. Hladký, L. Hladká a J. Tankó skončilo na 9. místě.

To je pěkný výsledek, ale Náměšť byla před posledním kolem na průběžném 4. místě a v posledním kole bojovala o stříbrnou nebo bronzovou medaili! Stříbro si nakonec vybojoval Rychnov, když porazil jisté vítěze ze Starého Města, ale vítěz utkání Lysá nad Labem – Náměšť nad Oslavou získává bronzové medaile a je o ně tuhý boj. Za stavu 0,5 : 0,5 se hraje ostatních pět partií na 2. online stole až do časových tísní, ve kterých mají skoro všichni nula minut a hrají jen na přídavku 10 sekund za tah. V takových podmínkách se může stát cokoliv. V případě výhry mohla Náměšť získat 3. místo a nejlepší umístění družstva z Vysočiny ze všech 60 ročníků. Po prohře 2:4 spadla Náměšť až na deváté místo a nejlepšími umístěními Vysočiny tak zůstávají 4. místa Náměště v letech 1998, 2000 a 2011. Škoda, letos měla Vysočina šanci umístit se na MČR družstev starších žáků na medailové pozici. Snad to vyjde v některém z příštích let.

Pisatel těchto řádků hrál Zaječice jednou jako hráč a v posledních asi 20 letech jako trenér. Tyto týmové soutěže měly vždy výbornou atmosféru. Uspěla družstva, která měla silného týmového ducha.

Článek byl sestaven z vlastních vzpomínek, archivu webu ŠSČR a webu Zaječic.

Petr Mičulka

Napsat komentář