Zpráva ze 4. soustředění talentované mládeže Kraje Vysočina

Čtvrté soustředění talentované mládeže z Kraje Vysočina se konalo opět online prostřednictvím Skype v pátek 12. dubna 2024. Zúčastnilo se jej 36 hráčů a hráček. Ve skupině A to bylo 22 (z toho 6 požádalo o záznam a 2 šachisté se nepřipojili) a ve skupině B 14 účastníků (o záznam soustředění nikdo nepožádal).

Skupinu A vedl KM Lukáš Weissmann, který seznámil mladé hráče s „Novými léčkami v zahájení“.  Soustředění i svou skupinu zhodnotil následovně: „Soustředění se zúčastnilo 14 dětí, podle mých výpočtů. Další dva se chtěli připojit během tréninků, ale bohužel jsem je neměl v kontaktech přidané.

Ze začátku měli někteří problém vidět mou obrazovku, ale s menším zpožděním se zjistilo, že závada je na jejich straně. Nejdříve jsem trénink pojal formou přednášky. Když se mi děti začaly hlásit, tak jsem je zapojil a myslím, že vše probíhalo plynule. Zúčastnili se talenti od Lucky Rybáčkové až po malého Toníka Kuklu, který mě zaujal. Všechno ho zajímalo a nešetřil dotazy. Ke konci jsem dětem zadával úkoly formou soutěže a myslím, že přes počáteční problémy proběhlo všechno v pohodě.

Děkuji za kladné reakce a budu se těšit příště.“

Skupinu B měla na starosti WGM Eva Kulovaná. Proběhlé soustředění okomentovala následovně: „V pátek 12. 4. 2024 se konalo 4. online soustředění talentované mládeže KŠS Vysočina pro skupinu B, i tentokrát prostřednictvím Skype. Soustředění bylo určeno talentům KŠS Vysočina a ostatním zájemcům, kdy se celkem zúčastnilo 14 zájemců, všichni zájemci se účastnili online. Délka soustředění byla 1,5 hodiny, s jednou krátkou přestávkou. Téma přednášky bylo Oběť střelce na h7 (h2). V první polovině jsme si přehrály 4 pozice, kdy děti aktivně odpovídaly na dotazy v chatu. Poté následovala krátká přestávka. V druhé polovině proběhla soutěž. Děti dostaly na řešení 5 pozic, kdy měly určit, zda je správné obětovat střelce na h7. Na každou pozici dostaly 5 minut a poté si poznamenaly ANO nebo NE. Na konci mi každý účastník nahlásil své řešení a poté jsme si ukázaly správné řešení. Nejlépe si v soutěži vedli Pavel Hroch, Viktor Klement, Štěpán Klement a Pavel Chroust se 4 správnými odpověďmi. Problémy s připojením jsem nezaznamenala. Ze soustředění byl pořízen záznam, který bude uložen po dobu 30 dní na Skypu ve skupině.“

Plánovaná třetí skupina pod vedením KM Davida Brychty nebyla nakonec otevřena.

V Jihlavě dne 14. dubna 2024

Jana Rybáčková, manažer ŠCTM v KV

Napsat komentář