Bronz a další skvělé výsledky z MČR do 8 let

O víkendu se konalo MČR do 8 let. Chlapci (93 hráčů) a dívky (20 hráček) hráli v samostatných turnajích. Mezi chlapci jsme měli tři zástupce Zdendu Vaňouška, Filipa Štěpničku a Matěje Šmrhu. Mezi dívkami bojovala Iva Mourycová a Izabela Hanzalová z oddílu TJ Spartak Pelhřimov.

Nutno podotknout, že všichni bojovali ze všech sil a dosáhli výborných výsledků. Všem moc gratulujeme!

Turnaj byl rozdělen na 5 kol v sobotu a zbývající 4 kola v neděli. Pořadatelem byla Šachová škola Pat a Mat, z. s. Turnaj se odehrával v prostorách hotelu Fit Fun v Harrachově, kam všichni dorazili už v pátek večer, protože cesta zabrala kolem 3 hodiny. V hotelu byla možnost využít i wellness, bowling a další. Výborné bylo jídlo formou bufetu.

Kategorie D8

3. místo – Iva Mourycová

V dívčí kategorii se utkalo celkem 20 hráček. Asi největší favoritkou turnaje byla Mája Komárková, která skončila druhá na nedávném MČR dívek do 10 let (tedy o kategorii výše). Vzhledem k absenci Ela, krom jedné hráčky, se startovní listina seřadila prakticky jen dle abecedy.

Sobota se Ivušce bodově vydařila, když prohrála pouze třetí kolo s celkovou vítězkou turnaje Barborkou Jochcovou a odstartovala tak turnaj 4 body z 5 možných. V neděli ji pak hned v prvním kole čekala Mája Komárková se kterou Ivuška rozehrála pěknou partii, pak ale přišla o pěšce a dílo zkázy dovršila šáhnutím na špatnou figuru načež dostala jedno tahový mat. V sedmém kole opět zabodovala a v osmém hrála se Šarlotou Starou. Při výhře by si již pravděpodobně zajistila bronzovou medaili. Jenže při partii byla nervózní, hrála rychle a partii rychle prohrála. V posledním kole sice rychle vyhrála ale musela čekat na výsledek partie Tykalová – Stará, která pro ni dopadla „dobře“ a Ivuška tak získala bronzovou medaili a odvezla vytoužený pohár.

10. Místo – Izabela Hanzalová

Izabelka do turnaje vstoupila výhrou nad Theou Sobotkouvou, poté jednou remízou a dvěma prohrami. První den turnaje pak zakončila výhrou nad Sofií Crhovou. Na konci dne měla tedy 2,5 bodů.

V neděli se jí podařilo získat dvě remízy a jednu výhru nad Miou Faltysovou. Přemožitelku našla pouze v 9 kole a tou byla již zmiňovaná a v konečném součtu celkově druhá Mája Komárková.  Celkem tedy získala 4,5 bodů, což stačilo na celkové 10 místo v turnaji.

Kategorie H8

6. místo – Zdeněk Vaňoušek

Zdenda, stejně jako občas v lize Vysočiny, zahájil prohrou, ale pak se nastartoval a začal vítěznou šňůru. Povedené partie sice střídal s horšími, ale vždy je nakonec dokázal “urvat”. A tak se s 6 body ze 7 kol probojoval až k pozdějšímu vítězi turnaje Damianu Žídkovi. Zdenda dal v klidu výměnnou francii, jenže ve 13. tahu šáhnul vedle a figuru místo dámou dobral pěšcem. Tím si místo pohodové rovné pozice vyrobil otravného dvojpěšce. Po následných výměnách se soupeř dobře orientoval v jezdcové koncovce a přesvědčivě Zdendu přehrál. V posledním kole, ale naštěstí Zdenda svého soupeře přejel černými a se 7 body obsadil skvělé 6. místo.

16. místo – Filip Štěpnička

Filda sice začal výhrou v prvním kole, ale bohužel pak přidal dvě prohry za sebou a ambice na přední příčky se tak dost zkomplikovaly. V obou partiích Filipovi soupeři hráli velice rychle, přesto se Filipovi nedařilo najít cestu k výhodě. V sobotu pak přidal ještě dva body v odpoledních kolech, přesto na něm bylo znát trochu zklamání. V neděli bohužel vykročil levou nohou a ve vyrovnané partii jedno tahově ztratil jezdce a okamžitě i celou partii. Zbývající tři kola už ale vyhrál a dotáhl se na první dvacítky.

22. místo – Matěj Šmrha

Matěj hrál první turnaj mimo ligy Vysočiny (Matěj s šachy začal teprve před pár měsíci!) a nebyli jsme si zcela jistí, jak si vlastně povede. Myslím, že celkový výsledek je naprosto perfektní. Matěj sice prohrál první a třetí kolo, ale pak se rozjel a sérií 4 výher se dostal do první dvacítky. V posledních dvou kolech přidal ještě jeden bod a s celkovými 6 body obsadil konečné 22. místo. I bez znalosti teorie se Matějovi dařilo rozehrávat partie poměrně hezky.

Celkové výsledky na:

https://chess-results.com/tnr914678.aspx?lan=5

https://chess-results.com/tnr914680.aspx?lan=5&art=0&turdet=YES

Olga Policarová, předsedkyně KM a TMK

Napsat komentář