MČR školních týmů 2023

Na závěr školního roku se ve dnech 26.- 28. 6. 2023 konalo mistrovství ČR školních týmů. Soutěžilo se tradičně ve třech kategoriích: I. 1.-5. třída ZŠ, II. 6.-9. třída ZŠ nebo víceletých gymnázií a III. Střední školy. Místem konání bylo Kongresové centrum na náměstí T.G.Masaryka ve Zlíně. Hrálo se na 9 kol tempem 2x 20. min + 5 s/tah dle pravidel FIDE, Soutěžního řádu ŠSČR a obecných propozic Přeboru škol v šachu. Všechny kategorie měly 30 družstev.

Dne 26. června proběhla prezentace a o titul se začalo hrát 27. června prvním až pátým kolem. Ve střevu 28. června se hrálo 6. – 9. kolo a ve 14 hod. proběhlo slavnostní vyhlášení. Sportovní klání mělo i doprovodný program – přednášku šachového velmistra Jána Markoše.

Kraj Vysočina reprezentovalo 7 družstev a celkem 31 soutěžících z celkových 408 hráčů. Na mistrovství postupovaly první dvě družstva z krajského kola přeboru škol. Družstvo Gymnázia Havlíčkův Brod obdrželo divokou kartu do II. kategorie a místo postupujícího družstva Gymnázia Chotěboř ve III. kategorii se na poslední chvíli přihlásilo družstvo Gymnázium Žďár nad Sázavou – děkujeme za rychlou spolupráci.

Největšího úspěchu dosáhlo  družstvo ZŠ Havlíčkův Brod, které se v I. kategorii umísilo v první polovině tabulky. Těsně za polovinou tabulky skončilo i družstvo Gymnázium Jihlava a Gymnázium Havlíčkův Brod ve II. kategorii.

Přehled družstev:

I. kat. ZŠ Havlíčkův Brod- 13. místo

          ZŠ Velká Bíteš – 26. místo

II. kat.  Gymnázium Jihlava – 16. místo

          ZŠ Chotěboř Smetanova – 26. místo

           Gymnázium Havlíčkův Brod – 17. místo

II. kat. Soukromé gymnázium AD FONTES – 24. místo

           Gymnázium Žďár nad Sázavou – 29. místo

Nejvíce bodů uhráli tito hráči:

7 bodů – Kučera David –  Soukromé gymnázium AD FONTES, druhá šachovnice

6,5 bodu – Rybáčková Lucie – Gymnázium Jihlava, první šachovnice

6 bodů – Pavliš Matěj – Gymnázium Havlíčkův Brod, první šachovnice

Výsledky: https://chess-results.com/tnr778159.aspx?lan=5&art=0

Foto na stránkách ŠSČR: https://eu.zonerama.com/sscr/Album/9992522

Zúčastněným družstvům děkujeme za reprezentaci a doprovodům za spolupráci. Všem přejeme hezké prázdniny a budeme se těšit na další ročník přeboru škol.

Drahomíra Kaňková

Koordinátoka projektu Šachy do škol KŠSV

Napsat komentář