Mladší žáci Náměště čtrnáctí na MČR

Ve dnech 14.-16. června se hrálo v Třešti MČR družstev mladších žáků. Do uzavřeného turnaje pro 28 nejlepších družstev z ČR se z Vysočiny jako jediné probojovaly mladé naděje TJ+DDM Náměšť nad Oslavou ve složení Tadeáš Hladký (host), Jakub Zezula, Markéta Šťávová, Matěj Zezula, Marek Kijonka, Lucie Šťávová a Max Mičánek. Podle průměrného ELO jsme byli nasazení jako 19.

Jelikož jsme byli nasazení na konci 3. čtvrtiny startovního pole, v prvním kole jsme dle programu swiss-manager hráli proti 5. nasazené Kuřimi. Po prohře 1,5:4,5 jsme vyhráli nad Karlovými Vary „kanárem“ 6:0. V sobotu Náměšť napřed prohrála s Béčkem Frýdku-Místku 1,5:4,5, poté porazila Béčko Ústí nad Labem 5:1 a před obědem ve vyrovnaném zápase prohrála s Plzní nezaslouženě vysoko 0,5:5,5. Po obědě pak stejným poměrem 5,5:0,5 vyhráli nad Béčkem Kuřimi a po dvou třetinách turnaje figurovali na průběžné 16. příčce. V posledním sobotním kole jsme trochu nezaslouženě vysoko 5:1 porazili mládež Lysé nad Labem – oddílu, který je čerstvým vítězem právě skončeného ročníku Extraligy družstev mužů. Tím jsme se vyhoupli na ještě lepší 13. místo a za odměnu jsme v neděli dostali za soupeře jasného favorita – 3. nasazené České Budějovice. V úžasném zápase jsme měli dost štěstí, které ale přeje připraveným, a dosáhli jsme nečekané remízy 3:3. Tím jsme si na poslední kolo vysloužili 5. nasazený Unichess Praha A, se kterým jsme po velkém boji prohráli 2:4 a skončili tak na 14. místě, což je výborný výsledek! Podrobné pořadí je zde: http://chess-results.com/tnr448921.aspx?lan=5&art=0&rd=9

Na první šachovnici uhrál vynikajících 7 bodů z 9 partií brněnský host Tadeáš Hladký z Jezdců Jundrov. Po ospalejší první části turnaje se rozehrál k bojovnému výkonu, když vyhrál poslední 4 partie! Soupeře přehrával svým vyzrálým vedením hry a dovedl se dostat i z prekérních situací.

Na druhé desce mu skvěle sekundoval Jakub Zezula. Kuba se hodně zlepšuje, hned v první partii zaskočil favorita průlomem v pěšcové koncovce a i v dalších partiích se mu hodil lepší cit pro koncovky, než je u jeho vrstevníků obvyklé. Cenné byly i poslední dvě partie, ve kterých proti favoritům ještě neuspěl, uhraných 5 bodů z 9 partií je výborných.

Trojku hájila Markéta Šťávová, která svou bojovností získala výborných 5,5 bodu z 9 partií. Je to bojovnice, která dovede vybřednout i z tíživé situace. Kdyby nehrála tak rychle a lépe využívala času, mohlo být bodíků ještě více. Markéta v sobě skrývá potenciál, který se časem projeví.

Na 4. šachovnici zápolil bojovník k pohledání. Matěj Zezula střídal dobré partie s horšími, díky důmyslu a nezdolnému úsilí dát králi mat neuvěřitelně otočil k výhře partii proti Lysé a v neděli byl k nezastavení. Porazil dva mnohem silnější hráče, přitom si jednomu z nich bez rozmýšlení „dovolil“ odmítnout remízu. Škoda, že turnaj nebyl delší. Matějův finiš byl stejně jako u Tadeáše 4/4, celkem 6/9. Není pochyb o tom, že 3. výkonnostní třída bude ve správných rukou.

Na 5. a 6. šachovnici jsme rovnoměrně vystřídali tři hráče, kteří si zahráli po 6 partiích. Pátým na soupisce byl Marek Kijonka. Marek byl nerozehraný, ale bylo vidět, že při nedostatku času na šachy nezapomněl přemýšlet. Proti trénovaným talentům na MČR to však měl hodně těžké, takže ze 6 partií získal 1 bod. Zaslouží však pochvalu za partie, ve kterých hrál pomalu a dlouho se držel. Kdyby zase začal trénovat, vyhnul by se mnohým nástrahám, které ho na MČR potkaly.

Šestou na soupisce byla Lucie Šťávová. Střídala lepší partie s horšími. Kvůli příliš rychlé hře nevyužila možnosti vyhrát proti Frýdku, naopak pěknou bojovnost projevila v partii proti Českým Budějovicím. Přestože ji prohrála, dostala pochvalu. Celkem získala 2 body ze 6 partií, v případě pomalejší hry jich mohlo být více.

Sedmým napsaným na soupisce byl Max Mičánek. Hned za první partii si zasloužil největší pochvalu. Pozici po ztrátě materiálu přetavil v lepší až vyhranou, nakonec spotřeboval veškerý čas a prohrál na čas. Uhrál pěkných 3,5 bodu ze 6 partií a za své výkony nejen v tomto turnaji si zasloužil 4. výkonnostní třídu.

Z Vysočiny si MČR zahráli ještě dva hráči jako hosté: Na 1. šachovnici Chotěboře hrál Šimon Lang ze Světlé. Uhrál 3 body z 9, ale mezi nimi porazil nejsilnějšího hráče podle ELO – Brožku (2142)! Chotěboř skončila na 22. místě. Na 6. šachovnici za Frýdlant hrála Lucie Rybáčková z Gambitu Jihlava, uhrála 5/7 a její družstvo skončilo na 21. místě.

 (MIČ)

Napsat komentář