KP družstev mládeže – výsledky

Dům dětí a mládeže RADOST v Náměšti nad Oslavou ve spolupráci s firmou ALFIN-TRADING s.r.o. uspořádali 18. 5. 2019 Krajský přebor družstev mládeže. Přihlásila se 4 družstva, hrálo se kruhovým systémem 3 kola vážných partií se zápisem tempem 2×40 minut + 30 s/tah. Ředitel turnaje Jan Zezula zajistil nejen pěkné hrací prostory v prostorách firmy Oslavan, ale také obědy v restauraci Na statku.

V prvním kole porazila Náměšť Žďár 5,5 : 0,5 a Pelhřimov překvapivě zdolal Jihlavu 4 : 2, když na 6. šachovnici v partii plné zvratů zvítězil David Horák nad Vítem Kovaříkem.
V druhém kole vyhrál Pelhřimov nad Žďárem 4 : 2. V zápase Náměšť – Jihlava se děly věci: Ruda Jun přehrál Marka Váhalu v miniaturce. Kuba Zezula nenašel správný plán útoku na královském křídle a vítězný útok na královském křídle pak provedl Filip Zedníček. Ivoš Pejcha sehrál výborně zahájení, ale pak udělal hrubou chybu a Helena Šťávová už si výhru ujít nenechala. Markéta Šťávová udělala proti Jáchymu Spilkovi v lepší pozici hrubku, po které ztratila dvoutahově věž. Matěj Zezula sehrál zahájení nádherně a mohl brzy vyhrát. Vít Kovařík pak převzal otěže do svých rukou, ale po nepřesnosti mohl Matěj vyrovnat hry. Podkopl ale dámu druhou věží a Vítek zrealizoval nádhernou kombinaci, kterou získal figuru. Matěj bojoval až do konce a když několikrát nenašel možnost remizovat, po oběma aktéry nádherně vedené partii na 6. desce prohrávala Náměšť 2:3 a zápasovou remízu 3 : 3 musela zachraňovat Julie Richterová, která však měla po celou partii proti Davidu Kučerovi převahu a v koncovce s kvalitou navíc nezaváhala.
Před závěrečným kolem bylo pořadí následující: 1. Pelhřimov 6 bodů / skóre 8, 2. Náměšť 4 b. / 8,5, 3. Jihlava 1 b. / 5, 4. Žďár 0 b. / 2,5 a již úvodní los tak připravil následné souboje o 3.-4. a o 1.-2. místo. Jihlava si hladce poradila se Žďárem a po výhře 5 : 1 získala bronz. Náměšť vedla proti Pelhřimovu brzy 3 : 0, ale ze zbývajících 3 partií měla 2 horší pozice a jednu o něco lepší. Nakonec rozhodla Markéta Šťávová, která horší pozici proti Michalu Edrovi přetavila v lepší a následně vyhranou. Když dala mat, bylo o výsledku zápasu a tím o vítězi turnaje rozhodnuto. Po výhře nad Pelhřimovem 4,5 : 1,5 si Náměšť zajistila první místo v KP a postup do 1. ligy mládeže 2019-2020. První tři družstva vyhrála poháry, medaile, diplom a upomínky na Náměšť.
Na jednotlivých šachovnicích získali nejvíce bodů 1. Rudolf Jun (host Náměště) 3/3, 2. Julie Richterová (Náměšť) 2,5, 3. Filip Zedníček (Jihlava) 2,5, 4. Michal Edr (Pelhřimov) 2, 5. Helena Šťávová (Náměšť) 3, 6. Matěj Zezula (Náměšť), David Horák (Pelhřimov) a Vít Kovařík (Jihlava) po 2.
Podrobné výsledky jsou zde: http://chess-results.com/tnr441912.aspx?lan=5&art=0
Petr Mičulka

Napsat komentář