Fair-play šachistů Světlé nad Sázavou

Krátce po začátku utkání se hráči Náměště udělalo nevolno a bylo zjevné, že potřebuje rychlou lékařskou pomoc. Záchranka ho proto odvezla do nemocnice a oba týmy musely na místě vyřešit, jak v utkání pokračovat. Nabízela se kontumace partie, navíc nikdo neměl v nepříjemné chvíli na šachové tahy ty správně srovnané myšlenky. V hlavě se jim honilo spíš to, jak to dopadne s jejich kamarádem.

 

Možnost zápas odložit a sehrát ho v náhradním termínu ale nepřicházela v úvahu, protože volné termíny se hledají těžko. Proto hosté nabídli, že skutečně vzdají partii a budou v utkání pokračovat. „Na to navrhl soupeř indisponovaného šachisty Pavel Brož remízu v jejich partii. Souhlasil s tím i kapitán Světlé Zdeněk Fiala. Opět jsem řekl, že Vilémovu partii vzdáme, ale Pavel Brož zopakoval, ať zapíšeme remízu. Pavel se tímto gestem fair play připravil o možnost udržet 100% výsledek na své šachovnici (do té chvíle 4 body ze 4 partií). Poděkovali jsme za toto gesto a po vstupu do hrací místnosti, kde probíhaly boje na pěti šachovnicích, jsem všem hráčům sdělil, na čem jsme se na chodbě domluvili a že velmi oceňuji gesto fair play, jak ze strany hráče Pavla Brože, tak ze strany kapitána Světlé Zdeňka Fialy,“ ocenil domácí kapitán Náměště Petr Mičulka.

 

Utkání nakonec dopadlo lépe pro hosty, Náměšť ve Světlé vyhrála i díky fair-play přístupu domácích hráčů a funkcionářů. Petr Mičulka navrhl nové předsedkyni Krajského šachového svazu Vysočina Evě Kořínkové pro Pavla Brože a Ing. Zdeňka Fialu udělení ceny fair play.

Napsat komentář