Republikové kolo přeboru školo 1.-5. třída

Obě školy nebyly na turnaji žádnými nováčky. Humpolečtí završili v Malenovicích čtvrtou účast bez přerušení a jejich družstvo se proti loňsku tolik nezměnilo – chyběl pouze (v uvozovkách) loni nejlepší Aleš Krčil. Jihlavští sice přijeli jako loňský vicemistr, ovšem bez dvou největších opor – bratrů Skořepových.

ZŠ Hálkova turnaj výborně rozehrála. Ve 3. kole, ve vzájemném utkání našich krajských zástupců,  nenechala ZŠ O. Březiny ani bod a to jí „nakoplo“ k výkonu, který znamenal po 6. kole druhé místo v průběžném pořadí. Únava spojená s menší zdravotní indispozicí (cestovalo se bez náhradníka) přinesla v závěru dvě prohry a i tak výborné šesté místo. Proti loňsku zlepšení o 6 míst! O toto historicky nejlepší umístění ZŠ Hálkova  Humpolec se zasloužilo vzácně vyrovnané družstvo. Jan Ptáček na nevděčné 1. šachovnici vesměs se silnějšími soupeři udělal maximum ziskem důležitých 3,5 bodu. Vojta Kříž mohl ještě po 6. kole po bezchybných výkonech pomýšlel na nejvyšší stupně mezi hráči na 3. šachovnici. Pak však přišly slabší chvilky a bylo po nadějích. Jirka Klubal na 4. šachovnici překonal očekávání a přispěl družstvu skvělými 4,5 body. Největší pochvalu však zaslouží 7,5 bodový Jirka Sedlák, který předváděl skvělé výkony, pouze 3x remizoval a jen horší ELO ho připravilo o místo mezi třemi nejlepšími vyhodnocenými a odměněnými za 2. šachovnici.

Jihlavští se z kruté porážky ve 3. kole brzy vzpamatovali, hráli dál výborně, skončili sedmnáctí a pouhých 1,5 bodu je dělilo od umístění v první desítce. Body ztracené s Humpolcem v závěru chyběly.

Letošní účast dvou nejlepších „šachových“ škol z Vysočiny na přeboru v Malenovicích lze jednoznačně hodnotit jako úspěšnou nejen z hlediska výsledků, ale i z hlediska celkového vystupování hráčů na této vrcholné akci.  Nezbývá proto než poděkovat ředitelům a pedagogům obou škol za podporu tohoto sportu.

Napsat komentář