Štěpán Seidl mistrem Moravy

 

   Dnešek byl posledním hracím dnem letošního Mistrovství Moravy a Slezska. Vysočina veze 4 medaile! Nejlepší výkon z našich hráčů předvedl suverénní Štěpán Seidl a zvítězil v kategorii H16. Pojďme se podívat jak to vlastně dopadlo…

   Možná bychom si měli připomenout, o co se vlastně hrálo. Samozřejmě kromě titulu přeborníka Moravy a Slezska jde především o postupy na MČR. Ten je pro prvních osm hráčů v pořadí. I když často v kategoriích hrají i hráči, kteří mají postup jistý a chtějí si zahrát s lepšími protihráči ve starší kategorii, pak tedy postupuje další v pořadí. Pro ty, kteří na postup nedosáhnou je zde ještě možnost získat či prodloužit svojí pozici na krajské listině talentů. Ale teď už pojďme k samotnému turnaji…

  Začněme tedy kategorií H16. Štěpán Seidl (Sokol Bedřichov) zde získal 8/9 když povolil soupeřům pouze dvě remízy. Naplno tak splnil roli nasazené jedničky, která nebývá jednoduchá. Další skvělý úspěch přidal Ruda Zezula (TJ Náměšť), který vyválčil stříbrnou příčku, když svého krále musel sklonit pouze ve vzájemném vysočinském derby se Štěpánem. I když 6,5/9 získali ještě další dva hráči, mohl se Ruda spolehnout na dobrý bucholz a remízou v posledním kole pojistil stříbro. Do třetice nesmíme zapomenout ani na Petra Walka (TJ Náměšť). Ač byl nasazený až 23. předvedl výborný výkon (perfo téměř 2000!) a obsadil konečné šesté místo, což znamená postup na republikové finále. Další dva hráči Tomáš Košut (TJ Náměšť) a Vítek Veselý (Jiskra Havl. Brod) získali po čtyřech bodech.

 

Vítězové H16

Vítězové kat. H16 – Melzer P., Štěpán Seidl a Ruda Zezula (zleva)

 

   Kategorie H14 pro nás letos byla velice smolná. Největší šance na dobré umístění měl letos papírově David Mičulka s Vítkem Kratochvílem (TJ Náměšť) a Ríša Novotný (Spartak Třebíč). Nejlépe se vedlo Víťovi, který turnajem dokázal projít bez prohry a s 6,5/9 obsadil třetí místo! David byl na turnaji v roli jedničky, ale od druhého kola pro něj byla výhra v partii snad zakletá a tak po úvodním vítězství následovalo 6 remíz. V posledních dvou kolech sice už dokázal zabodovat naplno (6/9), díky špatnému pomocnému hodnocení však skončil na prvním nepostupovém, tedy devátém, místě. Turnaj perfektně začal i Ríša, bohužel nešťastné dvě prohry v 7. a 8. kole jej nakonec stáli postup, protože ani vítězství v posledním kole a zisk 5,5/9 už nestačilo na lepší než 10. místo hned za Davidem. Pro Davida s Ríšou tedy turnaj skončil poměrně smolně. V kategorii také hrála dvojčata Skořepovi. Po letošním přechodu do starší kategorie se jim však nepodařilo navázat na loňské výsledky. Jakub obsadil 14. místo ziskem 5/9, Tomášovi se vedlo méně a s 4,5 body skončil 27. Pro Jiřího Růžičku (Sokol Bedřichov) a Davida Krčila byl turnaj hlavně cennou zkušeností a současné 3 resp. 2 body jistě pro příště rozšíří.

    V kategorii H12 zvítězil bezkonkurenční Benedikt Hofírek (Lokomotiva Brno), který výsledkem 9/9 dal jasně najevo, že své vrstevníky herně převyšuje. Ze souboje o druhé místo vyšel nejlépe Aleš Krčil (Jiskra Humpolec), který kromě prohry s Hofírkem připustil pouze tři remízy a s 6,5 body tak získal čtvrtou medaili putující na Vysočinu. Další hráči v kategorii postupové ambice neměli, přesto získal Arnold Stanovský (Sokol Bedřichov) 4,5/9 a dostal se tak na listinu talentů. Honza Straka (Sokol Bedřichov) získal 4 body a Honza Ptáček (Jiskra Humpolec) 3 body.

   V kategorii H10 jsme měli pouze dva zástupce. Humpolecký Vojta Kříž měl turnaj dobře rozehraný, ale stejně jako Ríša v H14 prohrál 7. a 8. kolo čímž vzali postupové šance za své. Konečné 14. místo a zisk 5/9 je tak pro Vojtu asi také trochu zklamáním. Druhým v kategorii byl Erik Martínek (Sokol Bedřichov). Erik bohužel až moc střídal světlé chvilky se slabšími a tak ziskem 4,5 bodu alespoň prodloužil svůj pobyt na listině talentů.

   A jak jsme tedy dopadli oproti loňskému ročníku? Získali jsme opět 4 medaile což je výborný výsledek. S postupovými místy jsme si ovšem pohoršili. Z loňských 7 postupů na republiku je jich letos pouze 5, i když je zde jistě šance, že hlavně David nebo Ríša se na turnaji objeví ať už díky DK nebo z pozice náhradníka.

  Nezbývá než hráčům poděkovat za jejich bojovnost a předvedené výkony. Vedoucím, trenérům a rodičům za jejich bojovnost a popřát postupujícím hodně štěstí na republikovém finále!

 

Napsat komentář