MMaS mládeže 2010 – 4 medaile pro Vysočinu!

 

   V dnešním článku hodnocení nedávno proběhlého MMaS mládeže 2010. Tentokrát se jedná o článek z pera Davida Kaňovského … 

   Letošní MMaS mládeže se uskutečnilo ve dnech 27.-31. října 2010 v Koutech nad Desnou. Pořadatelství se zhostil oddíl Slovan Havířov, ale ve srovnání se skvěle zvládnutými akcemi pod vedením Ing. Zdeňka Fialy organizace silně pokulhávala. Z Vysočiny se letos představilo ve čtyřech kategoriích celkem 20 mladých talentů, kteří dokázali vybojovat čtyři medaile a pět postupových míst. To je sice o dvě postupová místa méně než loni, nicméně pořád je to vynikající výsledek a skvělá reprezentace Vysočiny. Touto cestou bych rád poděkoval nejen Antonínu Seidlovi, který se letos zhostil role hlavního trenéra Vysočiny, ale také všem rodičům a dalším trenérům, kteří na MMaS působili. Rovněž musím poděkovat Kraji Vysočina, bez jehož štědré dotace na KCTM by šachisté z Vysočiny jen těžko mohli mít takovouto kvalitní přípravu na vrcholné republikové akce. Pojďme se nyní podívat na jednotlivé kategorie:

H10

   V nejmladší kategorii jsme měli dva zástupce. Lépe dopadl Vojtěch Kříž (TJ Jiskra Humpolec), nicméně 5 bodů a 12. místo asi je pro Vojtu trochu zklamání, protože ještě po šestém kole byl osmý. Bohužel dvě porážky v řadě ho srazily příliš dolů. Erik Martínek (Sokol Bedřichov) střídal lepší okamžiky s horšími, konečné 20. místo a 4,5 bodu je celkem slušný výsledek. 

H12

   V této kategorii jsme největší naděje vkládali do Aleše Krčila (TJ Jiskra Humpolec). Aleš splnil očekávání, získal 6,5 bodu, když prohrál pouze se suverénem této kategorie Hofírkem (9/9!) a díky lepšímu pomocnému hodnocení získal stříbrnou medaili! Další hráči z Vysočiny sbírali především cenné zkušenosti, které jistě zúročí v dalších turnajích. Nejlépe z nich dopadl Arnold Stanovský (Sokol Bedřichov, 4,5b), dále Jan Straka (Sokol Bedřichov, 4b) a Jan Ptáček (TJ Jiskra Humpolec, 3b).

 

Zleva Ruda Zezula, Aleš Krčil, Vítek Kratochvíl

 

H14

   V této kategorii měla Vysočina nejpočetnější zastoupení: o postup bojovalo z Vysočiny hned 9 hráčů! Nejlepší formu si do Koutů přivezl Vít Kratochvíl (TJ Náměšť nad Oslavou), který po celou dobu bojoval na předních stolech a se ziskem 6,5 b. obsadil třetí místo a získal tedy bronzovou medaili! První nasazený David Mičulka (TJ Náměšť nad Oslavou) sice ani jednou neprohrál, ale hned 6x remizoval a přestože získal pouze o půl bodu méně než Vítek (především díky dvěma výhrám v posledních dvou kolech), kvůli nejhoršímu pomocnému hodnocení obsadil až 9. místo, tedy první nepostupové. Mám pocit, že David v poslední době často hraje až příliš na jistotu a občas mu malinko chybí taková ta zdravá vůle a chuť po vítězství. Nicméně vzhledem k tomu, že dělil 4.-9. místo, má velmi reálnou šanci obdržet divokou kartu a na MČR postoupit. Výborně bojoval také Richard Novotný (TJ Spartak Třebíč), ještě po šestém kole byl pátý. Bohužel mu podobně jako Vojtovi Křížovi nevyšel závěr turnaje a dvě prohry v sedmém a osmém kole znamenaly pád dolů. Naštěstí Ríša vyhrál alespoň poslední kolo, což mu vyneslo pěkné 10. místo, tedy velmi těsně za postupovými příčkami (zajímavostí jistě je, že Ríša měl jako jediný 5,5 b., což je v turnaji, kde hraje 45 hráčů, opravdu velmi neobvyklé!). Dalším hráčům už se tolik nedařilo. Poměrně slušně zahrál ještě Jakub Skořepa (Sokol Bedřichov), který s 5 body obsadil 14. místo. Jeho dvojče Tomáš Skořepa měl o půl bod méně, což stačilo na 27. místo. Pár míst před ním (23.) skončil také s 5 body (tedy stejně jako Kuba) Jan Tůma (TJ Jiskra Havlíčkův Brod). Dalšími reprezentanty Vysočiny v této kategorii byli Adam Sukaný (TJ Spartak Třebíč, 4b), Jiří Růžička (Sokol Bedřichov, 3b) a David Krčil (TJ Jiskra Humpolec, 2b).

 

Uprostřed Štěpán Seidl, vpravo Ruda Zezula

 

H16

Nejstarší kategorie znamenala pro Vysočinu největší úspěch. Suverénním vítězem se stal Štěpán Seidl (Sokol Bedřichov), který nedal svým soupeřům žádnou šanci, pouze dvakrát remizoval a s 8 body a náskokem 1,5 bodu před ostatními hráči zcela suverénně získal zlatou medaili! Hned za ním skončil se 6,5 body a lepším pomocným hodnocením další zástupce Vysočiny Rudolf Zezula (TJ Náměšť nad Oslavou), který také sehrál výborný turnaj, když prohrál pouze se Štěpánem, a to v partii, která trvala více než sto tahů! Štěpán i Ruda hrají tuto kategorii naposled, proto věřím, že na březnovém Mistrovství republiky podají co nejlepší výkon a pokusí se i tam urvat nějakou tu medaili. Naopak Petr Walek (TJ Náměšť nad Oslavou) přešel do vyšší kategorie, proto měl daleko těžší soupeře, něž loni. Nicméně Peťa opět velmi příjemně překvapil, sehrál vynikající turnaj a přestože byl nasazený až jako číslo 23, dokázal získat 6 bodů, což mu zajistilo krásné 6. místo a postup na MČR. Tomáš Košut (TJ Náměšť nad Oslavou) a Vítek Veselý (TJ Jiskra Havlíčkův Brod) získali shodně 4 body, což stačilo na 28., resp. 34. místo.  

    Touto cestou bych chtěl všem reprezentantům srdečně poděkovat za bojovnost a dobrou reprezentaci Vysočiny, všem medailistům a postupujícím co nejlepší výsledek na MČR a všem ostatním silnou vůli do dalšího zlepšování se!

Za KCTMŠ 2010
IM David Dejf Kaňovský, vedoucí KCTMŠ

Napsat komentář