Liga Vysočiny dobojována

 

   Devátým turnajem seriálu Ligy Vysočiny skončil ve Žďáru nad Sázavou další úspěšný ročník seriálu šachových turnajů pro mládež do 16 let. Krajští přeborníci v jednotlivých věkových kategoriích chlapců a dívek do 10, 12 a 14 let si vybojovali postupy na zářijové MČR mládeže v rapid šachu.

   Alespoň některého z 9 turnajů ročníku 2009/2010 se zúčastnilo celkem 136 chlapců a děvčat z kraje Vysočina a několik desítek hostů z jiných krajů. Počet soutěžících se udržuje na podobné výši, jako v minulých letech, lze však s potěšením říci, že úroveň hry nejlepších se rok od roku zvyšuje a reprezentanti Vysočiny se jistě neztratí na Mistrovství ČR, kam si z loňského MČR zajistili přímý postup hned 3 talenti.

   Všechny turnaje byly sehrány společně, počet hráčů v každém z nich se pohyboval kolem 50-80.

   V nejmladší chlapecké kategorii H10 spolu do posledního turnaje bojovali tři mladé naděje z Humpolce. Je vidět, že do budoucích let nemusejí mít obavy. Postoupit ale mohl jen jeden a až v posledním turnaji se rozhodlo o pořadí : 1.Jiří Sedlák 182, 2.Jan Ptáček 179, 3.Vojtěch Kříž 174 bodů.

   V kategorii H12 zvítězil suverénně s 200 body náměšťský Víťa Kratochvíl a tak bedřichovští Tomáš a Jakub Skořepovi se 180 a 177 body se museli spokojit s 2. a 3.místem. Jedná se o supersilnou věkovou kategorii Vysočiny, ve které budou na MČR hrát z Vysočiny ještě Aleš Krčil a David Mičulka, kteří mají přímý postup.

   V kategorii H14 se rozhodlo až v poslední partii posledního turnaje. Nakonec se krajským přeborníkem stal havlíčkobrodský Milan Sýkora se 190 body před dvěma třebíčskými, 2.Richardem Novotným 184 a 3.Petrem Walkem 177. Ani vítězství v kategorii v posledním turnaji nestačilo náměšťskému Tomáši Košutovi na více než 172 bodů a 4.místo.
V kategorii H16 se o postup nehrálo, z neznámého důvodu se MČR v této kategorii nehraje. Vítězství si až na cílové pásce vybojoval náměšťský David Mičulka před havlíčkobrodským Vítkem Veselým, oba 187 bodů (o pořadí rozhodlo až 3.pomocné hodnocení) a těsně za nimi skončil žďárský Michal Sýkora se 182 body.

 

Vítězové chlapeckých kategorií

Vítězové zleva od nejstarší kategorie: D. Mičulka, Mil. Sýkora, V. Kratochvíl, J. Sedlák

 

   V nejmladší dívčí kategorii D10 se rozhodlo též až v posledním kole, celý ročník svedly vyrovnaný boj humpolecká děvčata 1.Anna Nekolová a 2.Radka Kvášová, obě dosáhly 195 bodů a o pořadí rozhodlo opět až 3.pomocné hodnocení. V ostatních dívčích kategoriích vyhrály tituly krajských přebornic suverénně s 200 body : D12 náměšťská Jana Kolínková (na MČR ji v této kategorii doplní havlíčkobrodská Simona Suchomelová s přímým postupem), D14 humpolecká Nicole Creweová a D16 bedřichovská Lucie Katrincová.

 

Vítězky dívčích kategorií

 Vítězky zleva od nejmladší kategorie: A. Nekolová, J. Kolínková, N. Creweová, L. Katrincová

 

   Na MČR budou tedy Vysočinu reprezentovat 4 talenti z Jiskry Humpolec, 3 z TJ Náměšť nad Oslavou a 2 z Jiskry Havlíčkův Brod.

   Na fotografii krajských přebornic jsou děvčata seřazena zleva od nejmladší D10 k D16, na druhé fotce chlapečtí krajští přeborníci zleva od H16 k H10.

 

( Petr Mičulka )

 

  Celkové pořadí Ligy Vysočiny mládeže.

Napsat komentář