Přebory škol v šachu 09/10

 

   V březnu a dubnu letošního roku se uskutečnila Mistrovství ČR škol v šachu. Kraj Vysočina zastupovala v každé kategorii dvě družstva.

   Kategorie středních škol se hrála ve Štědrotíně. Vysočinu zastupovali studenti SPŠ Legionářů, Jihlava a studenti Gymnázia Jihlava. Velice dobře si vedli průmyslováci, kteří nastupovali ve složení Antonín Seidl (4,5 bodu), Martin Škoda (6 bodů), Martin Jána (6,5 bodu) a Radek Pazderka (2,5 bodu). Pohybovali se celou dobu na předních příčkách a nakonec obsadili 11. místo. Velice bojovný výkon podali gymnazisti. Jako předposlední nasazené družstvo dosáhli nakonec na 24. příčku. Výborný výkon odvedli první dvě šachovnice, kde Jakub Krásenský (4,5 bodu) a Šimon Němec (6,5 bodu) hráli proti velice silným soupeřům. Pochvalu ovšem zaslouží i zbytek týmu (Martin Hurych, Tomáš Jadrný a Petr Kameník).

   Republikové kolo Přeboru škol v šachu – kategorie 6.-9. třída se odehrálo ve Vyškově. Gymnázium Havlíčkův Brod reprezentované Jiřím Kaserem, Simonou Suchomelovou, Janem Suchomelem, Tomášem Koferem, Martinem Váchou a Jakubem Mejstříkem vybojovalo vynikající 7.místo. Hlavními dodavateli bodů byli sourozenci Suchomelovi (5,5 a 7 bodů). Druhým zástupcem Vysočiny byla Základní škola Hálkova, Humpolec (Tomáš Jiroušek, Tomáš Krčil, Matěj Kulík, Vít Zadina). Hráči to měli v těžké konkurenci velice složité a bojovný výkon stačil nakonec na 26. místo. Největší počet bodů získal na čtvrté šachovnici Vít Zadina (6,5).

   V nejmladší kategorii v Malenovicích startovala z Vysočiny stejná družstva jako vloni. Historického úspěchu zde dosáhla Základní škola O.Březiny, Jihlava. Po výborném výkonu získali hráči vynikající 2. místo. Na první šachovnici hrál Jakub Skořepa (5,5 bodu), na druhé Tomáš Skořepa (9 bodů), na třetí Erik Martínek (5 bodů) a na čtvrte se střídali Ondřej Vosáhlo (1,5 bodu) a Michal Krč (1 bod). Tahounem družstva byl Tomáš Skořepa. Jako jedinému hráči tohoto mistrovství se mu podařilo uhrát 9 bodů z 9-ti partií. Velice dramatická byla dohrávka poslední partie, kde Jakub Skořepa porazil svého soupeře ze ZŠ Povrly. V případě Jakubovi prohry by družstvo spadlo na čtvrté místo a stříbro by získal soupeř. Byla by to veliká smůla, protože se v první trojce družstvo pohybovalo prakticky od začátku soutěže.
Dobře si v soutěži vedl i druhý zástupce ZŠ Hálkova Humpolec (Aleš Krčil, Jiří Sedlák, Vojtěch Kříž, Jan Ptáček). Konečné 12. místo je úspěchem. Pochvalu zaslouží hlavně Aleš Krčil, který vybojoval 8 bodů a byl nejlepším hráčem na první šachovnici celého mistrovství.

 

 Aleš Krčil

Vlevo nejlepší hráč na 1. šachovnici – Aleš Krčil

 

Tomáš Skořepa

Vlevo Tomáš Skořepa – jako jediný hráč celého přeboru získal skvělých 9/9

 

ZŠ Otokara Březiny 

 Stříbrné družstvo ZŠ O. Březiny v Jihlavě seřazené podle šachovnic – Skořepa Jakub, Skořepa Tomáš, Martínek Erik, Vosáhlo Ondřej a Krč Michal

 

( Jan Skořepa )

Výsledky všech tří kategorií jsou dostupné na webu ŠSČR.

 

Napsat komentář