Zahájily soutěže družstev

Minulý víkend, dříve než v předchozích letech, zahájily šachové soutěže družstev. Na programu bylo v 1.lize Východ předřazené 3.kolo, dále nejvyšší soutěže v krajích a regionální soutěže. V první lize vybojoval cenné těsné vítězství ve Starém Městě Gordic Jihlava. Po výhrách Evy Kulované a Vladimíra Šenkýře a prohře Oldřicha Sedláčka skončily ostatní partie remízou.

Krajský přebor Vysočiny pak odstartoval do nového ročníku bez nějakého většího překvapení. Vysoko vyhrála rezerva Gordicu ve Velkém Meziříčí, které po řadě let muselo přesídlit z podnikové zasedačky Kabla do restaurace U Kozů. Pouze půldruhého bodu ztratil také Sokol Bedřichov proti béčku Žďáru, i když očití svědci tvrdí, že průběh utkání na takový debakl nevypadal. Také Havlíčkův Brod potvrdil úlohu favorita proti jihlavskému Gambitu a poměrně jasně svého soupeře zdolal. Také Světlá přehrála domácí Humpolec a nejvíce se na vítězství nadřelo céčko Caissy, jemuž významně zkomlikovalo cestu za vítězstvím zazvonění mobilního telefonu doprovázené následnou nulou na třetí šachovnici. Jediný nerozhodný výsledek tohoto kola byl zaknihován v zápase Spartaku Třebíč proti druhému týmu Pelhřimova.

V regionálních soutěžích v západní části byl na programu bratrovražedný boj mezi céčkem a déčkem Humpolce. Ten ale neměl vítěze, i když nerozhodně skočila pouze partie na poslední desce. Ve druhém zápase skupiny mladý tým Bedřichova nenásledoval své úspěšné áčko a podlehl béčku Cejle.

Ve východní skupině se rozešlo smírně žďárské déčko s třetím družstvem Gambitu a ve druhém zápase díky zadním šachovnicím Sokol Jámy vybodoval Nové Veselí.

Pouze jedno utkání se odehrálo ve skupině Jih, kde Velká Bíteš zvítězila v Jemnici. Čtvrtý celek Gambitu Jihlava marně čekal v restauraci Na Královském vršku na svého soupeře z Opatova. Ten k utkání nepřijel a nepodal o tom svému hostiteli ani žádnou informaci. Proto nezbylo, než toto ocenit tisícikorunovou pokutou a doufat, že k něčemu podobnému už snad v letošní sezoně nedojde.

Více podrobností k jednotlivým soutěžím získáte na stránkách ŠSČR v sekci soutěží družstev a dále na webových stránkách oddílů našeho kraje. Tuto neděli zahájí první boje týmy v krajských soutěžích a také ve druhé lize.

 

Jiří Siebenbűrger

 

Napsat komentář