Akce ve Žďáře nad Sázavou a Pelhřimově v rámci grantového programu Šachy na Vysočině

V rámci grantového programu Šachy na Vysočině již proběhly dvě akce: Veteš Cup Ve Žďáře nad Sázavou a Pelhřimovský šachový turnaj.

Veteš Cup

Vedení šachového oddílu TJ Žďár nad Sázavou zařadilo do interního turnajového kalendáře pro rok 2024 v pořadí 3. ročník VETEŠ CUPu. Touto akcí si chtělo, mimo jiné, připomenout i letošní Mezinárodní den šachu, který připadá na 20. července.

 Pozvání ke hře přijalo v pátek 26. dubna ve Žďáře nad Sázavou (hrálo se v klubovně šachového oddílu ve sportovní hale TJ) celkem 16 šachistů – 14 domácích, dva přijeli z nedalekých Jam. Hrálo se Švýcarským systémem na 7. kol s tempem 5 minut + 5 sekund za každý provedený tah. Na regulérnost a hladký průběh soutěže dohlížel rozhodčí Josef Fišar st., role ředitele turnaje se ujal Jaromír Kulhánek.

 Nedílnou součástí turnaje je „individuální“ tvorba cenového fondu. Oddíl nekupuje věcné ceny, ale o obsah fondu se postarají sami účastníci, kteří před zahájením turnaje odevzdají libovolnou věcnou cenu, kterou doma už prostě nepotřebují. Letos tak mimo jiné nechyběla třeba asijská souprava na čaj, sluchátka, hrníčky s potiskem, sádrové dekorativní předměty nebo dokonce i nenošená sportovní obuv.

 Vítězem turnaje se stal Josef Fišar ml. se ziskem 6,5 bodu. Druhý skončil Pavel Večeřa, který uhrál 6 bodů a třetí byl Vít Vinopal – se 4 body měl nejlepší pomocné hodnocení ve srovnání s ostatními hráči, kteří stejně jako on vybojovali také 4 body.

 Konečná tabulka s podrobnými výsledky je k nahlédnutí na:

https://chess-results.com/tnr930661.aspx?lan=5&art=4   Jaromír Kulhánek, ředitel turnaje

Pelhřimovský šachový turnaj

Již třetím rokem pořádal Šachový oddíl TJ Spartak Pelhřimov z.s. Pelhřimovský šachový turnaj v rámci akce „Vysočina v pohybu“. Turnaj se konal ve sportovní hale v sobotu 13. 4 . 2024 a byl určen pro širokou veřejnost zcela zdarma. Zahájení turnaje se zúčastnil místostarosta Města Pelhřimov pan Zdeněk Jaroš, který popřál účastníkům úspěšný turnaj a zavzpomínal na dobu, kdy také šachy hrával.

Zahrát si mohli všichni příznivci šachu všech věkových kategoriích. Celkem se královské hry zúčastnilo 62 hráčů/hráček. Hrál se jeden společný turnaj tempem 2 x 15 minut bez přídavku. Hráči byli vyhodnoceni ve dvou kategoriích – hráči narození 2010 a mladší a hráči narození do 2009.

Tato akce byla zároveň přihlášena do grantového programu KŠSV „Šachy na Vysočině“ a díky partnerům, kteří přispěli do cenového fondu (Jaroslav Hrala Pelhřimov, ZD Vysočina Želiv a Pelhřimovská sportovní s.r.o.) si soutěžící odnášeli nejenom diplomy, medaile, ale i hezké ceny.

Na důkaz toho, že tato hra je opravu pro všechny věkové kategorie, byli nejprve vyhodnoceni nejmladší hráči a nejstarší hráč.

Nejmladší hráčkou byla Izabela Hanzalová členka domácího oddílu.

Nejmladším hráčem byl Denis Rod žák ZŠ Batelov.

Nejstarším hráčem byl čestný člen domácího oddílu Ing. Jiří Jiroušek, který v 83 letech skončil v první polovině celkového pořadí na 25. místě se ziskem 4 bodů.

Vyhodnocení:

Kategorie hráči narození do 2009

  1. místo – Roman Vincze, ŠK TJ Jiskra Havlíčkův Brod, 6 bodů
  2. místo – Robert Pavlíček, TJ Jiskra Humpolec, 5,5 bodu
  3. místo – Jan Diviš, Gordic Jihlava, 5,5 bodu

Hráči, kteří se umístili na 2. až 6. místě měli bodový zisk 5,5 bodu a rozhodovalo pomocné hodnocení. Umístění hráčů do 15. místa bylo zároveň celkovým pořadím.

Kategorie hráči narození 2010 a mladší

  1. místo – Nguen Tran Hiep Tomáš, ZŠ Horní Cerekev, 4,5 bodu
  2. místo – Vojtěch Jirák, ŠK TJ Jiskra Havlíčkův Brod, 4 body
  3. místo – Jakub Havlů, TJ Jiskra Humpolec, 4 body

Hráči, kteří se umístili na 2. až 6. místě v této kategorii měli bodový zisk 4 body a opět rozhodovalo pomocné hodnocení.

Všem hráčům děkujeme za účast a srdečně zveme na osmý ročník šachového turnaje

„O Pelhřimovského pěšce“, který se bude konat v Pelhřimově na VOŠ a Střední škole hotelové v sobotu 18. 5.2024.

Odkaz na výsledky: https://chess-results.com/tnr923574.aspx?lan=5&art=1&turdet=YES

Odkaz na fotky: https://www.rajce.idnes.cz/kdrahus/album/pelhrimovsky-sachovy-turnaj-vysocina-v-pohybu

Drahomíra Kaňková

Napsat komentář