Petráveč podruhé pořádala KP družstev ve zrychlených tempech

Neděle 16. dubna 2023 patřila v termínovém kalendáři Krajskému přeboru čtyřčlenných družstev v rapid šachu a bleskovém šachu. Stejně jako v loňském roce se družstva z Vysočiny sjela do malé vesnice Petráveč. Právě ve spolupráci s touto obcí a za podpory Krajského šachového svazu Vysočina uspořádal dva samostatné turnaje oddíl ŠK GORDIC Jihlava.
Celkem o poháry, finanční ceny (letošní fond byl lehce navýšen a rozšířen o jedno místo) a postupy na MČR družstev bojovalo 14 týmů. Aprílové počasí se na den turnaje ustálilo, takže hráči mohli volně využívat venkovní prostory k nadechnutí, a to beze strachu, že by uvnitř vytvořili blátivou spoušť. Nechyběl oblíbený bufet a pravý nádech klidné vesnické atmosféry. Během letošního ročníku nedošlo k žádnému zpoždění technického nebo jiného charakteru. Celá akce nabrala plynulý spád a dokonce se skončilo o pár minut dříve, než bylo původně v plánu. Pro každého účastníka byla připravena propiska s památkou na šachy v Petrávči.

Rapid turnaj hraný na 7 kol tempem 2×10 minut + 3 sec/tah přinášel už v úvodu tuhé boje odpovídající krajskému přeboru. Došlo k několika překvapivým výsledkům, ze kterých se zdálo, že vysoko nasazené A-týmy Třebíče a Žďáru nad Sázavou už pomalu ztrácejí šanci na medailová umístění. Do popředí se naopak hrnul vyrovnaně poskládaný tým Gambit Jihlava B a dravé mládí z Náměště nad Oslavou vedené na první šachovnici zkušeným Petrem Mičulkou, který nedávno v anketě Sportovec Kraje Vysočina získal 1. místo v kategorii za přínos pro sport. Papírové předpoklady naplňoval Gambit Jihlava A, který poprvé ztratil až v 5.kole v souboji s Náměští – zápas skončil 2:2.

Výsledky 6. kola přinesly do hry o přední příčky také celek Světlé nad Sázavou A. V bodovém systému výhra/2 body, remíza/1 bod a prohra/0 bodů tak stav před závěrečnými boji vypadal následovně: 1. Gambit Jihlava A 10 bodů, 2. ŠK Světlá nad Sázavou A 9, 3. TJ Náměšť nad Oslavou 9 a 4. Gambit Jihlava B 8. Se 7 zápasovými body se snažili pokažený začátek dohnat Caissa Třebíč A a TJ Žďár nad Sázavou A. Oba týmy ovšem utrpěly porážku. Třebíč A nestačila na Gambit Jihlava B (přesvědčivě 1:3), Žďár A prohrál s vedoucím Gambitem A (taktéž 1:3). Vzhledem k tomu, že utkání mezi průběžně druhým a třetím týmem tabulky (Světlá A vs. Náměšť) skončilonerozhodně, tak pořadí krajského rapidové klání opanovala družstva z Jihlavy:

Gam bit Jihlava A 5-2-0 12 bodů

Gambit Jihlava B 5-0-2 10 bodů 19

ŠK Světlá nad Sázavou A 4-2-1 10 bodů 17,5

TJ Náměšť nad Oslavou 3-4-0 10 bodů 17
Vyrovnanost turnaje potvrzuje fakt, že o pořadí na 2.-4. místě rozhodovalo skóre. Bronzovou příčku získala Světlá nad Sázavou A díky jedné partiové remíze.
Kompletní výsledky rapid: https://chess-results.com/tnr753452.aspx?lan=5&art=0&rd=7

Bleskový krajský přebor se hrál tradičně systémem každý s každým. Na zúčastněné týmy tak odpoledne čekalo dalších 13 utkání s časovým tempem 2×3 minuty + 2 sec/tah. Po 7 odehraných kolech se na špici turnaje seřadila družstva Caissa Třebíč A (13 bodů, 1 remíza), Gambit Jihlava A (12 bodů, 1 prohra), ŠK Světlá nad Sázavou (11 bodů, 1 remíza, 1 prohra) a Gambit Jihlava B (11 bodů, 1 remíza, 1 prohra). Všechny zmíněné týmy bojovaly o pódiová umístění až do konce turnaje, změnilo se “pouze” jejich pořadí. S náskokem 3 bodů zvítězil Gambit Jihlava A, který tak k obhajobě rapidového prvenství z minulého roku dokázal přidat i bleskový titul. Do krajského města tedy putoval petrávečský double. Přeborníci zaváhali akorát s mladou Náměští, ale zabrali proti konkurentům v popředí a všechny porazili. Druhá Caissa Třebíč A měla výborně našlápnuto, začátek turnaje na rozdíl od rapidového vyšel na jedničku. Stroj se pomyslně zastavil v posledním kole, kdy třebíčští podlehli béčku Gambitu. Bleskové stříbro však už ztratit nemohli. Bronzový Gambit Jihlava B udržel ve vzájemném zápase dotírající Světlou A, ale body ztratil např. s rezervou Třebíče nebo Náměští nad Oslavou. Přesto výborný výkon a potvrzení formy z rapidu. Poslední finančně ohodnocené
místo obsadila ŠK Světlá nad Sázavou A. K zisku medaile udělali maximum, zvítězili v posledním kole, ale vyšší prohra Gambitu B se nekonala. Pro přehlednost uvádím přední příčky i s body:

Gambit Jihlava A 12-0-1 24 bodů

ŠK Caissa Třebíč A 10-1-2 21 bodů

Gambit Jihlava B 9-2-2 20 bodů

ŠK Světlá nad Sázavou A 8-2-3 18 bodů
Více kol znamenalo, že nedošlo k dělení příček a nemuselo rozhodovat skóre. Oba turnaje bez větších problému odřídil z pozice hlavního rozhodčího Josef Kratochvíl.
Kompletní výsledky blesk: https://chess-results.com/tnr755565.aspx?lan=5&art=0
Mimo vyhlášení obou hlavních turnajů byly předány poháry za umístění v soutěžích družstev dospělých pořádaných KŠSV v sezóně 2022/2023.

Na závěr bych rád poděkoval všem hráčům za jejich účast a bezproblémovou spolupráci, družstvům za reprezentaci oddílů a mým rodinným příslušníkům za pomoc s organizací.
Fotogalerie: https://pet64.rajce.idnes.cz/Krajsky_prebor_druzstev_v_rapidu_a_blesku_2023_Petravec

Vít Kratochvíl
ředitel turnaje

Napsat komentář