Grantový program Šachy na Vysočině 2023 – přihlášené akce

Krajský šachový svaz Vysočina vyhlásil již poněkolikáté grantový program Šachy na Vysočině. Grantový program Šachy na Vysočině si klade za cíl podpořit oddíly Krajského šachového svazu Vysočina v obnovení klubové činnosti, která byla zastavena v důsledku pandemie Covid 19.

Do grantového programu se dosud přihlásily dva oddíly: Spartak Pelhřimov a ŠO TJ Žďár nad Sázavou.

Pelhřimov – Vysočina pohybu

           Akci „Vysočina v pohybu“ (týden sportu zdarma) vyhlášenou Krajem Vysočina již druhým rokem využil Šachový oddíl TJ Spartak Pelhřimov, z.s.
a pořádal v sobotu 22. 4. 2023 Pelhřimovský šachový turnaj.

Turnaj se konal v prostorách sportovní haly ve spolupráci se společností Pelhřimovská sportovní, s.r.o. a byl pro všechny příznivce šachu, pro širokou veřejnost bez rozdílu věku a výkonnosti. Kdo si chtěl zahrát šachy a zažít atmosféru turnaje, mohl přijít a zdarma se zúčastnit šachového utkání.

          Pro všechny účastníky připravil pořadatel drobný dárek s hlavním přispěním Zdravého města Pelhřimov.

          Z provozních důvodů se na poslední chvíli měnila hrací místnost. Místo původní velké klubovny se hrálo v tělocvičně, což umožnilo účast všem přihlášeným hráčům. Celkem se zúčastnilo 76 hráčů, a to nejen       z okresu Pelhřimov, ale i Havlíčkova Brodu, Jihlavy, Tábora, Soběslavi a Prahy. Letošní ročník měl dokonce i mezinárodní účast.        V první polovině tabulky se ziskem 4 bodů se umístil pan Nuno De Oliviera z Portugalska.

          Hrál se jeden společný turnaj švýcarským systémem na 7 kol, 2×15 min. a vyhodnocení bylo dle propozic          ve dvou kategoriích – do 15 let a nad 15 let. V každé kategorii byl vyhlášen hráč na 1. – 3. místě a obdržel medaili, diplom a vstupenku do bazénu, kterou věnovala společnost Pelhřimovská sportovní s.r.o.

          Než pořadatel přistoupil k vyhodnocení turnaje, využil slavnostní atmosféru a popřál dvěma svým členům  k nedávným kulatým narozeninám vše nejlepší do dalších let a rovněž i šachové úspěchy.

          Důkazem, že šachy jsou sportem pro všechny věkové kategorie, bylo vyhlášení nejmladších a nejstarších účastníků. Nejmladší šachistkou byla sedmiletá  Izabela Hanzlová a nejmladším šachistou byl sedmiletý Kevin Kofroň, oba ze ZŠ Osvobození Pelhřimov. Nejstarším hráčem byl již druhým rokem pan Slavomír Hejtman z DS Onšov,  který ve svých 86 letech uhrál 4,5 bodu a obsadil 19. místo. Nejstarším místním hráčem byl vyhlášen pan Jiří Jiroušek z Pelhřimova,
82 let a 3 body. Nejmladší hráče a nejstaršího účastníka dělí krásných 79 let.

          Poté následovalo vyhlášení kategorií. Obě kategorie vyhráli hráči ze Sokola Tábor. Celkovým vítězem a vítězem v kategorii nad 15 let se stal Tomáš Civín se ziskem 6,5 bodu. Půl bodu ztratil pouze s druhým umístěným Romanem Vinczem. Ten uhrál 6 bodů, když ještě remizoval se svým oddílovým kolegou Tomášem Koumarem (5,5 bodu a bramborová medaile), oba z TJ Jiskra Havlíčkův Brod. Třetí místo se 6 body vybojoval Petr Loskot ze Sokola Tábor (jedna prohra s domácím hráčem Janem Vyhnálkem). V kategorii do 15 let 1. místo získal Vojtěch Fuka ze Sokola Tábor s 5 body (celkové 14. místo). Následné 2. místo obsadil se 4 body domácí hráč Martin Kolman z TJ Spartak Pelhřimov, z.s. a za  3. místo byl odměněn Jaroslav Pejša, rovněž se 4 body z TJ Spartak Soběslav.

          Z domácích hráčů se v první desítce celkového pořadí umístil na 5. a 6. místě   s 5 body Jan Vyhnálek a  Lukáš Kaňka (TJ Spartak Pelhřimov, z.s.).

Druhou nejpočetnější skupinou byli hráči ZŠ Osvobození Pelhřimov.  Nejvíce se dařilo  Radimu Hejskovi se ziskem 4 bodů a umístěním v první polovině celkového pořadí.      

          Na závěr si každý hráč vybral svoji odměnu a pořadatelé poděkovali všem      za účast a bezproblémový průběh turnaje. Pozvali přítomné na VII. ročník šachového turnaje „O Pelhřimovského pěšce“, který se bude konat tradičně na VOŠ a Střední škole hotelové dne 20. 5. 2023 v Pelhřimově.                                                                             

Všichni jsou srdečně zváni.

Drahomíra Kaňková
Šachový oddíl TJ Spartak Pelhřimov a ředitelka turnaje

Výsledky:Chess-Results Server Chess-results.com – Pelhřimovský šachový turnaj-Vysočina v pohybu

KČ CUP – Žďárské dvojice 2023

 Vedení šachového oddílu TJ Žďár nad Sázavou zařadilo do interního turnajového kalendáře pro rok 2023 zcela nový formát šachového klání pod názvem KČ CUP – Žďárské dvojice 2023. Touto akcí si chtělo, mimo jiné, připomenout i letošní Mezinárodní den šachu, který připadá na 20. července.

 Pozvání ke hře přijalo v pátek 28. dubna celkem 14 šachistů – 12 domácích, dva přijeli z nedalekých Jam. Podle klíče uvedeného v propozicích byli rozděleni do dvojic a utkali se nejen o prvenství a dobrý pocit ze hry, ale také o peníze z cenového fondu ve výši 2 000 korun. Fond vytvořilo startovné ve výši 100 Kč a peněžní zůstatek z loňského klubového turnaje VETEŠ CUP 2022 (600 Kč). Turnaj se konal v klubové místnosti TJ Žďár nad Sázavou ve sportovní hale.

 Vítězná dvojice hráčů získala polovinu fondu, dvojice na druhém místě 30 % a dvojice na třetí příčce 20 %. Hrálo se systémem každý s každým tempem 10 minut + 3 sekundy za každý provedený tah. Za výhru brala dvojice 3 body, za remízu 1 bod. Na regulérnost soutěže a hladký průběh dohlížel rozhodčí Josef Fišar st. a role ředitele turnaje se zhostil Jaromír Kulhánek.

 Premiérovými vítězi turnaje KČ CUP – Žďárské dvojice 2023 se stali Josef Fišar ml. a Vítek Vinopal se ziskem 16 bodů a společnou výhrou 1 000 korun. Druzí skončili Mojmír Smejkal s Petrem Sklářem (11 bodů), kteří si rozdělili 600 korun a třetí byli Jaromír Kulhánek s Petrem Pelikánem (8 bodů). Ti se podělili o zbývající 400 korun. Pro ostatní účastníky turnaje byly připravené drobné věcné ceny.

 Konečné pořadí:

  1. Fišar ml., Vinopal             
  2. Smejkal, Sklář (TJ Sokol Jámy)             
  3. Kulhánek, Pelikán (TJ Sokol Jámy)                  
  4. Siebenbürger Vl., Šmarda
  5. Večeřa, Fišerová
  6. Obůrka, Kuda
  7. Straka, Sem

Tabulka s výsledky je k nahlédnutí na:

https://chess-results.com/tnr760290.aspx?lan=1

Věříme, že tyto akce budou inspirací pro další oddíly.

Podrobnosti o grantovém programu najdete zde: https://www.kssv.cz/2023/04/vyhlaseni-grantoveho-programu-kssv-pro-rok-2023-sachy-na-vysocine

Napsat komentář