Lucie Rybáčková vybojovala na olympiádě mládeže zlatou medaili!

Krásného výsledku dosáhla Lucie Rybáčková (Gambit Jihlava) na ZODM, která vybojovala pro Kraj Vysočina zlatou medaili v kategorii D2007 a ml. v rapid turnaji, který se hrál pro všechny kategorie zvlášť. Máme z toho velkou radost a gratulujeme jí k tomuto vítězství. O medailové umístění usiloval i Martin Policar, TJ Náměšť nad Oslavou, ale poslední partie rozhodla, že medaile si odnesli jiní soutěžící a skončil na 6.místě, za které byl odměněn diplomem a dárky. Šimon s Adamem také ve vyrovnaných turnajích statečně bojovali a nechali za sebou několik hráčů – i zde putovaly  medaile do jiných krajů. V řešitelské soutěži se dařilo nejvíce Šimonovi.

V bleskovém turnaji náš tým obsadil krásné 8.místo a Adam byl vyhodnocen, jako nejlepší hráč na 3.šachovnici.

Hodnocení ZODM očima našeho týmu:

Šimon Lang, H2007 a ml.

Na olympiádě se mi líbilo. Nejvíce jsem si užil bleskový turnaj družstev a řešitelskou soutěž,

kde se mi dokonce podařilo obsadit 13. místo. Naopak rapid jednotlivců moc ne, několikrát jsem

stál lépe, ale v časové tísni jsem nakonec prohrál. Celkově jsem si olympiádu velice užil,

krásné prostředí, výborné jídlo i ubytování a super mimošachový program. Chtěl bych poděkovat

šachovému svazu Kraje Vysočina za nominaci, panu Fišarovi i paní Policarové za doprovod na olympiádě.

Adam Kutil, 2009 a ml.

Na Olympiádě dětí a mládeže v Krkonoších  se mi moc líbilo.

Bylo pro mě inspirující  hrát s nejlepšími šachisty v České republice.

Vylepšil jsem si repertoár a dodalo mi to nový elán do šachu. Blitz turnaj mě obzvlášť bavil.

Mimo šachový  program, který byl zajištěn skvěle, mě nejvíc bavily aktivity v  Olympijském domě.

Ubytování bylo pohodlné a strava výborná.

Organizace  byla dobrá.

Lucie Rybáčková, D2007 a ml.

Ve dnech 22. – 27. 01. 2023 jsem se zúčastnila Olympiády dětí a mládeže, kterou hostil Královéhradecký kraj. Jedním ze sportů byly i šachy a každý kraj zastupovali čtyři šachisté (3 chlapci a 1 dívka).

Turnaj se konal v Pinia Hotel & Resort ve Špindlerově Mlýně. Hrál se na sedm kol, s hracím tempem 2 x 25 minut + 10 sekund na tah. V pondělí 23. 01. bylo 5 kol, v úterý 24. 01. dvě kola. Dívky hrály dohromady v jedné kategorii.

Na dětské olympiádě jsem nikdy předtím nebyla, moc se mi tam líbilo a užila jsem si to. Nejela jsem s cílem zvítězit, protože vím, že některé moje soupeřky jsou v rapid šachu zkušenější, o to větší radost mám, že jsem si domů přivezla zlatou medaili.

Chtěla bych poděkovat Krajskému šachovému svazu Vysočina za to, že mě nominoval, za finanční podporu na přípravu, a paní Olze Policarové, jak se o nás všechny starala.

Martin Policar, H2011 a ml.

Na olympiádu jsem se moc těšil. V neděli nás čekalo slavnostní zahájení v Hradci Králové, kde jsem poprvé viděl na vlastní oči zapálení olympijského ohně.

V pondělí začal turnaj v rapidu, do turnaje jsem byl nasazený podle Ela jako číslo 8.

Po prvním dnu jsem měl na svém kontě 3 výhry a 2 prohry. Druhý den se turnaj dohrával. Po 6 kole jsem byl dokonce na 2 místě, ale k výhře bylo daleko. Do posledního kola jsem dostal silného Vaška Sochora, se kterým jsem bohužel prohrál. Tato prohra mě odsunula na konečné 6 místo, takže prodloužená “bedna” a jako cenu jsem dostal diplom, maskota Kulicha a olympijskou čepici.

Turnaj v blesku, který skoro vůbec nehrajeme pro naše družstvo dopadl také dobře. Máme pěkné 8 místo.

Celá olympiáda mi dala možnost zažít atmosféru velké akce, setkal jsem se a změřil síly s kamarády u šachovnice i venku při koulovačce.

Moc se mi líbil program, který byl připravený v olympijském domě, užil jsem si i projížďku se psím spřežením a ohňostroje.

Při závěrečném ceremoniálu mi bylo trochu líto, že už to všechno končí.

Hodnocení ZODM očima vedoucí výpravy a trenéra výpravy:

Olga Policarová – vedoucí výpravy

Ve dnech 22.1. – 27.1.2023 jsem měla tu čest, zúčastnit se jubilejní XX. ODM tentokrát pořádanou ve Špindlerově Mlýně.

Mým úkolem bylo zajistit několik organizačních záležitostí a jinak hlavně pohodu, hladký průběh a dobrou náladu v družstvu.

Zhodnocení šachové části nechám na trenérovi. Já bych ráda pochválila náš tým za zodpovědný přístup ke každé partii, za chování hodné olympioniků.

Můj dík patří také Pepovi Fišarovi, za skvěle odvedenou práci na postu trenéra. V rámci příprav s dětmi procvičoval různé varianty, hrál šachy na slepo a před každou partií vléval ten tolik potřebný optimismus do žil.

Atmosféra celého olympijského turnaje a vlastně celé olympiády byla naprosto výjimečná právě tím, že se jednalo o olympiádu. Zkrátka hrát pod pěti olympijskými kruhy je opravdu jiné.

Pobyt na Dětské ozdravovně Bedřichov byl moc příjemný. Paní kuchařky se o nás staraly jako o vlastní.

V Olympijském domě bylo celodenní vyžití, takže i ve chvílích volna bylo možné si vyzkoušet různé aktivity, např. laserovou biatlonovou střelnici, trenažery simulující různé sporty, nebo díky virtuální realitě prozkoumat Jadernou elektrárnu Dukovany.

Na závěr bych ráda poděkovala krajským koordinátorům, jmenovitě panu M Kastnerovi, Z Benešovi a P Horkému za skvěle odvedenou práci a KŠSV za propagační materiály a drobné dárky pro naše hráče.

Bc. Josef Fišar – trenér výpravy

22.-27. ledna 2023 se uskutečnil 20. ročník Olympiády dětí a mládeže v jejím zimním provedení, jehož součástí jsou i šachy. I tu nejlepší organizaci dokáží narušit nečekané události – jako třeba sněžení v den příjezdu do Špindlerova Mlýna, kvůli němuž jsme dorazili s problémy a velmi pozdě. Jinak ale vše šlapalo a počasí bylo stabilní a na zimu příjemné.

Naše šachová výprava reprezentovala Kraj Vysočina velmi dobře, a všichni hráči ukázali oprávněnost své nominace. Největší úspěch zaznamenala Lucka Rybáčková, která se po dramatickém závěru rapidového turnaje stala olympijskou šampionkou se ziskem 6 bodů ze 7 (jen dvě remízy)! Martin Policar měl také v nejmladší kategorii po těžkém začátku dobře našlápnuto, ale prohra v posledním kole mu stačila „jen“ na 6. místo, což bylo stále lepší než jeho nasazení a dostal také diplom a odměnu při vyhlašování. Měl též velmi dobrý výsledek v řešitelské soutěži. Adam Kutil skončil ve velmi vyrovnaném turnaji sice až 11., ale na páté místo ztratil jen půl bodu! Navíc ukázal svoji šikovnost a nápaditost v bleskovém turnaji, kde byl na třetí šachovnici vyhlášen nejlepším hráčem se ziskem 10,5 z 13! Šimon Lang se jako nejzkušenější hráč potýkal v každé soutěži s těmi nejsilnějšími soupeři, a měl určitě i trochu smůlu (po dvou prohrách v rapidovém turnaji dostal do třetího kola prvního nasazeného), přesto ukázal kromě svého šachového umu také velmi dobrou psychickou odolnost, nenechal se zlomit a uhrál i slušný počet bodů, přestože rychlá tempa nejsou jeho specialitou.

Obecně se dá říct, že v kratších šachových tempech, která se na olympiádě hrála, rozhodovalo mnoho partií i trocha toho štěstí a občasné přehlédnutí na jedné či druhé straně. Ve velmi rychlém tempu probíhala i kola jednotlivých turnajů (zejména při blickách nebyl téměř čas ani na drobný odpočinek), takže musím ocenit i přístup a koncentraci našeho týmu!

Co se týče mého působení, tak jsem se snažil přispívat k psychické pohodě našich hráčů, ať již před utkáními, či v samotných turnajích – zejména při sériích horších výsledků. Rozdával jsem také šachové rady a moudra J – jak ve volných chvílích mezi partiemi, tak při přípravě. Nejvíce jsem pracoval s Adamem, který ještě na rozdíl od ostatních nemá pevně propracovaný repertoár, a byl natolik zvídavý, že si v podstatě ve svých poznámkách z olympiády jeden odvážel.

Závěrem musím poděkovat také paní Olze Policarové za vynikající spolupráci při zajištění bezproblémového průběhu akce v místě a převzetí agendy od paní Kaňkové, která se bohužel nemohla účastnit. Poděkování patří také rodičům našich hráčů za jejich podporu!

Výsledky turnajů: http://chess-results.com/tnr716967.aspx?lan=5&art=0&turdet=YES.

Celkové výsledky ZODM: Kraj Vysočina skončil na celkovém 10.místě – 6 zlatých medailí, 2 stříbrné a jedna bronzová.

https://www.olympijskytym.cz/olympic/olympiada-deti-a-mladeze-2023?page=regionResults

Děkuji celému týmu za skvělou reprezentaci nejen Kraje Vysočina, ale i KŠSV. Děkuji i našim vedoucím, že vytvářeli skvělé zázemí a starali se o naše talenty.

Poděkování patří i paní E. Kořínkové (předsedkyně KŠSV), která vás v průběhu olympiády informovala na facebooku a pravidelně ho aktualizovala i s fotografiemi – děkujeme.

Drahomíra Kaňková

Předsedkyně KM KŠSV

I já se připojuji ke gratulaci a poděkování všem hráčům, organizačnímu týmu i rodičům. Díky zpravodajství paní Policarové jste měli ze ZODM čerstvé informace. Naše FB stránka měla velkou sledovanost a některé příspěvky ocenil i pan Jan Břížďala, radní Kraje Vysočina. Děkuji rovněž p. Kaňkové za psychickou podporu naší výpravy na ZODM, krásný článek a celkově za práci v komisi mládeže, kam vnesla mnoho nových prvků, zejména neutuchající optimismus, umění jednat s lidmi a pozitivní motivaci jak dospělých, tak mládeže.

Kraji Vysočina patří rovněž velké poděkování. Finančně, materiálně a organizačně zajišťoval výpravu mladých sportovců z celého kraje. Poskytl KŠSV také finanční dar, díky kterému jsme mohli přispět našim hráčům na přípravu.

Eva Kořínková, předsedkyně KŠSV

Napsat komentář