Závěrečná zpráva Polofinále MČR juniorů a juniorek 2021

Ve dnech 13.-20.11. 2021 se ve městě Špindlerův Mlýn v hotelu Esprit konalo Polofinále juniorů a juniorek. Na toto polofinále je postup z Krajského přeboru, který se hrál ve Žďáře nad Sázavou. Postupy si vybojovali: David Kučera-Gambit Jihlava, Šimon Lang-ŠK Světlá nad Sázavou, Adam Simajchl-Spartak Velké Meziříčí a Adam Kutil-TJ Náměšť nad Oslavou. Adam Kutil kvůli školním povinnostem účast odmítl. A tak na jeho místo byl KM nominován Jakub Zezula – TJ Náměšť nad Oslavou.  Z dívek se do turnaje přihlásila pouze Táňa Nesporá – ŠK Světlá nad Sázavou. 

Protože některé kraje nenaplnili jejich kapacitu, ŠSČR vyzval ostatní kraje s možností doplnění hráčů. Této   nabídky jsme využili a do turnaje přihlásili ještě hráče David Žaža – TJ Náměšť nad Oslavou a Matěj Pavliš-TJ Jiskra Havlíčkův Brod. O Rozbory a přípravu hráčů se starali v místě GM Petr Velička, Jiří Tůma a online David Brychta. Všichni naši hráči patřili mezi nejmladší juniorské hráče a většina z nich ani juniorského věku nedosahuje.  Jejích plány byly více méně o získání zkušeností na velmi silném turnaji a myslím, že výsledek je příslibem do jejich juniorského věku. Zhodnocení hráčů nechám opět na trenérech.

Hodnocení hráčů KŠS Vysočina na Polofinále MČR juniorů – Špindl. Mlýn 13-20.11.2021

Jakub Zezula 4 z 9/50.místo

Sehrál velmi silný turnaj a potvrdil svůj výkonnostní vzestup. Na turnaji prohrál pouze z hráči s Elo + 2000. Vyzdvihl bych hlavně fakt, že dokázal bodovat i v partiích, ve kterých nestál dobře, ale dokázal je otočit ve svůj prospěch. Zde se jednoznačně projevují zkušenosti získané hraním vážných partií a jeho stoupající hráčská síla.

Martin Žaža 4 z 9/52.místo

I on si v turnaji vedl velmi dobře a určitě svým výsledkem příjemně překvapil. Svou vynalézavostí a houževnatostí dokáže zakrýt mezery ve svém šachovém vzdělání, které vznikly tím, že ve svém mládí nebyl nikým systematicky veden. Na konci turnaje už mu ale docházely síly, bylo vidět, že na podobnou „porci“ vážných partií ještě není zvyklý. Jeho šachová síla je ale výrazně vyšší, než jeho aktuální Elo (což bude ale k 1.12 výrazně napraveno)

David Kučera 4 z 9/57.místo

Také si vedl v turnaji velmi dobře, houževnatě bojoval celý turnaj s Elo silnějšími soupeři a vůbec se neztratil. Turnaj pro něj znamenal zisk neocenitelných zkušeností, pokud na sobě bude nadále pracovat, jeho výkonnost i Elo půjdou prudce nahoru.

Adam Simajchl 2,5 z 8 (1x nenastoupil, 1 bod volným losem) /80.místo

Na turnaj jel s cílem získávat zkušenosti a seznámit se s konkurencí na republikové úrovni. Nedalo se asi od něj čekat více, než předvedl, jednoho silnějšího hráče porazil, další alespoň potrápil. Musí na sobě co nejvíce pracovat a snažit se odehrát více turnajů podobné úrovně.

Matěj Pavliš 2 z 9/83.místo

I on jel na turnaj hlavně sbírat zkušenosti, stavěl často dobré pozice, pak se ale většinou projevila zkušenost a hráčská síla soupeřů. O tom, že i on ale dokáže „kousnout“ se ale přesvědčil třeba Šimon Lang, který se stal jedinou Matějovou obětí. Matěj na mně během turnaje působil velmi odhodlaně, určitě na sobě bude tvrdě pracovat a za rok to bude určitě mnohem lepší.

Šimon Lang 4 z 9/63. místo

Šimon hrál na turnaji zajímavé partie, ve kterých se často vyskytoval oboustranný útok. Zápletky s větší mírou rizika jsou pro Šimona vždy lákavé a málokdy odolá jejich vzniku. Celkový bodový výsledek z turnaje přímo neodpovídá úsilí a pracovitosti, kterou Šimon při partiích podával. Nasazení, se kterým partie hrál, bylo vždy veliké. Z turnaje si Šimon odváží především mnoho zkušeností a několik nezapomenutelných partií.

Táňa Nesporá 3,5 z 9/13. místo

Táňa sehrála po obsahové stránce moc vydařený turnaj. Přesto, že byla nasazena jako hráčka s nejnižším startovním číslem, tak potrápila a vyděsila i soupeřky, které nakonec skončily na medailových pozicích. Táňa hrála s velkou chutí a radostí, což se příznivě odráželo na nápadech a plánech, se kterými do partií vstupovala. Často nechybělo mnoho a k pěkné partii byl připsán i bodový zisk.

Děkuji všem účastníkům za reprezentaci kraje, trenérům za jejich práci. Věřím, že příštím ročníku dosáhneme na vyšší umístění.

Dne 29.11. 2021                                                  Jan Zezula, GM Petr Velička a  Jiří Tůma

Napsat komentář