Náměšť uspěla na Svatováclavském turnaji

Po loňské dobré zkušenosti s rozehráním před novou sezonou družstev jsme se i letos přihlásili na Svatováclavský turnaj, který uspořádal Šachklub Tábor v čele s agilním a obětavým Jaroslavem Odehnalem. Jako již tradičně byly turnaje limitovány výkonností dle ELO-bodů: Byly vypsány turnaje A pro ELO 2200-1900, B pro 1900-1600, C pro 1600-1300 a D pro hráče s ELO 1300-1000. V letošní složité době hrálo nakonec jen 44 šachistů ve věku od 7 do 80 let a při tom počtu došlo ke sloučení turnajů pro skupiny A+B a C+D, přičemž vyhodnocení proběhlo dle propozic po skupinách.

Z TJ+DDM Náměšť nad Oslavou vyjela výprava ve složení Jan Zezula (nehrající, řidič, organizátor, autor snídaní a večeří…), Jakub a Matěj Zezulovi, Martin Žaža a Petr Mičulka. Sledovali jsme i hru Pavla Vojtka a Martina Policara, které máme na soupisce nešeho mládežnického týmu v 1. lize.

Hrálo se v pěkném prostředí hotelu Lužnice v Plané nad Lužnicí. Zde platila přísná pravidla, všichni přítomní museli mít při hře rouškami zakrytá ústa i nos a probíhala namátková měření tělesné teploty s cílem indikovat případnou infekci.

V turnaji C+D hrálo celkem 20 hráčů. Našim prvoligovým hostům se dařilo různě: Zatímco Martinu Policarovi ze Spartaku Pelhřimov se vůbec nedařilo a až v druhé půlce turnaje se dotáhl na 50% a 12. místo (byl k tomu vyhodnocen jako nejlepší hráč do 8 let), 14-letý Pavel Vojtek z Jezdců Jundrov bojoval po celý turnaj na čelních šachovnicích a při rovnosti 5,5 bodů / 7 partií s o 46 let starším konkurentem ze Vsetínska při lepším pomocném hodnocení v turnaji zvítězil. Matěj Zezula prohrál v prvním kole právě s druhým v konečném pořadí, rozehrával se pomaleji, ale pak prokazoval svou rychle se lepšící výkonnost a po remíze v posledním kole s vítězem se se 4 body umístil na výborném 6. místě a byl vyhodnocen jako nejlepší hráč do 12 let. Matěj se hodně zlepšil a od stylu „hurá útok“ přešel k aktivní hře podpořené uvědomělou strategií, která přináší výsledky.

V turnaji A+B hrálo celkem 24 hráčů. Kuba Zezula hned v 1. kole porazil hráče s ELO přes 1700, což se mu díky dobré znalosti koncovek podařilo během tohoto turnaje zopakovat. Jako 22. nasazený získal pěkných 50% bodů a umístil se na výborném 12. místě a byl vyhodnocen jako nejlepší hráč do 16 let. Z Kuby se stává silný hráč, za ELOvý zisk v tomto turnaji získal 2. výkonnostní třídu! Kuba potřebuje momentálně nejvíc zlepšit taktický postřeh. Martin Žaža se vypracoval na silného hráče a kdyby čas, věnovaný šachu, zaměřil na trénink klasické teorie střední hry a koncovek, další výkonnostní růst na sebe nenechá dlouho čekat. Ve Svatováclavském turnaji po výhře v bojovném derby s Kubou porazil i nejvýše nasazeného kandidáta mistra ze Vsetínska a dostal se v průběžném pořadí až na 4. místo. Pak si zase vypil kalich hořkosti proti 10-letému talentu z Klatov. Martin získal stejně jako Kuba 3,5 bodů a pomocné hodnocení jej vyneslo na výborné 9. místo. Martin bude v 1. lize mládeže hájit 1. šachovnici a tak bude nastupovat proti lídrům družstev soupeřů. Sebevědomí mu nechybí, spíš bude potřebovat objektivitu a výdrž. Petr Mičulka pozorně sledoval naše mládežníky a k tomu si také zahrál. Byl jedním z favoritů, 3. nasazovací místo chtěl vylepšit. K přímému souboji o 1. místo došlo již v 3. kole proti místnímu velkému talentu. David Hák zvítězil v této partii stejně jako ve všech ostatních a se 100% ziskem 7 bodů suverénně zvítězil! Petr Mičulka však všechny ostatní soupeře včetně korespondeněního velmistra v posledním kole přehrál a se 6

body získal 2. místo s neuvěřitelným náskokem 1,5 bodu před třetím v pořadí. I s tvůrčí stránkou partií musí být spokojen.

Mezi jednotlivými koly jsme dělali stručné analýzy sehraných partií. Z partií je vidět zvyšování úrovně hry u všech a samozřejmě také slabiny, které je třeba průběžně vylepšovat. Podrobné výsledky zde: http://chess-results.com/tnr531917.aspx?lan=5&art=1&rd=7&fed=CZE

(MIČ)

Náměšť v Táboře
Šachy v rouškách napříč generacemi
Ceremoniál v rouškách

Napsat komentář