Zpráva ze soustředění mládeže v Pelhřimově – únor 2020

Dne 22. 2. 2020 se v Pelhřimově konalo za podpory KCTM a Kraje Vysočina první z pěti plánovaných soustředění talentové mládeže.

Soustředění se konalo v nově zmodernizovaných prostorách VOŠ a Střední škola hotelová Pelhřimov, Slovanského bratrství 1664, 39301 Pelhřimov. Organizačního zajištění se ujala paní Drahomíra Kaňková z TJ Spartak Pelhřimov. Dvě pěkné učebny, vybavené velkými LED televizory pro připojení NTB, byly doplněny o nástěnné šachovnice a šachové soupravy z ŠO TJ Spartak Pelhřimov. Paní Kaňková pro trenéry, hráče i doprovody zajistila přímo v místě soustředění oběd a v průběhu celého dne bylo k dispozici občerstvení.

Trenérské zajištění bylo v podání trenérů II. třídy GM Ing. Petra Veličky a Ing. Petra Mičulky.

GM Petr Velička se ujal skupiny A pro která byla připravena témata:

      1) Hodnocení pozice tvorba plánu

      2) Útok na dámském křídle

      3) Věžové koncovky s malým počtem pěšců

      4) Závěrečný test – prozkoušení probraných témat

Ing. Petr Mičulka si pro skupinu B připravil:

  1. Rozcvičku- řešení diagramů různé obtížnosti
  2. Zahájení
  3. Hrubé chyby – motivy, řešení
  4. Taktické příklady

Skupiny A se účastnilo 9 hráčů a hráček: Filip Zedníček, Rybáčková Lucie – Gambit Jihlava, Lukáš Kaňka, Ecler Matěj, Policar Martin – TJ Spartak Pelhřimov, Matěj Zezula, Jakub Zezula, Martin Žaža a David Žaža – TJ Náměšť nad Oslavou.

Skupina B byla obsazena 13 hráči: Rybáček Martin, Vondra Filip, Havelka Aleš, Havelková Kamila, Stejskal Jakub – Gambit Jihlava, Horák David, Matejka Jakub a Samuel, Klap Jáchym, Háva Štěpán, Bouška Matouš – TJ Spartak Pelhřimov, Ondra Malý, Vítek Bělehrad – TJ Náměšť nad Oslavou

Celkem se soustředění účastnilo 22 hráčů z KSSV a z toho 9 hráčů z LT.

Hodnocení práce hráčů trenéry:

Ve skupince A jsem měl celkem 9 dětí ve výkonnostním rozpětí ELO cca 1100-1600.

Probrána byla dle plánu 3 témata (pěšcovky, slabá pole, Izolovaný dámský pěšec). Každý blok obsahoval kromě teoretické části, kdy jsem vysvětloval daná témata na praktických příkladech, také úlohy, které žáci řešili samostatně. Při řešení si téměř všichni počínali aktivně, nicméně v některých případech se projevovala i trochu zbrklost a hlavně u pěšcových koncovek i neznalosti. Rozhodně by bylo dobré, kdyby se v klubech této fázi partie věnovali trenéři více. Jinak jsem byl ale s přístupem spokojen, soustředění určitě splnilo svůj účel. Všichni účastníci dostali ode mě mailem úlohy k samostatnému řešení. 

GM Petr Velička, trenér 2. třídy

Skupinka B:

Na prvním soustředění KCTM v roce 2020 bylo ve skupině B celkem 13 mladých nadějí. Jelikož byla k dispozici jak TV obrazovka, tak nástěnná šachovnice, probíraná témata jsme probírali podle toho, který způsob se jevil pro konkrétní případ přínosnější. Nejdůležitější poznatky mohli posluchači vnímat ústně, zásady a principy byly vysvětlovány opakovaně v různých situacích. Děti se zapojovaly na vyzvání též aktivně, trenér reagoval na správné i nesprávné myšlenkové pochody při řešení různých situací a naváděl děti směrem k vyřešení situací. Probraná témata budou ještě zaslána e-mailem včetně úkolů do příštího soustředění

Ing. Petr Mičulka, trenér 2. třídy

Zprávu vypracoval:   Jan Zezula

Dne 3. 3. 2020 v Náměšti nad Oslavou

Napsat komentář