Krajský přebor družstev mladších žáků 2019 – výsledky

V sobotu 4. května se hrál ve Světlé nad Sázavou ve Sportovním centru Pěšinky Krajský přebor družstev mladších žáků 2019.

Do soutěže se přihlásilo 6 týmů. TJ Náměšť nad Oslavou nominovala dvě družstva svých nadějí, jedno družstvo přihlásil Šachový klub Světlá nad Sázavou, TJ Jiskra Havlíčkův Brod, Gambit Jihlava a TJ Spartak Pelhřimov.

Krajský přebor se hrál systémem každý s každým na 5 kol. Hrálo se tempem 20 minut plus 5 sekund za každý tah pro každého hráče. Všechny zápasy se hrály v prostorném sále Sportovního centra Pěšinky. Kvalitní zázemí měli trenéři a rodiče ve velké zasedací místnosti. Zde měli trenéři a děti k dispozici šachy pro analýzy a trénink. Tradiční samozřejmostí bylo občerstvení a po třetím kole měli všichni účastníci zajištěný oběd.

V prvním kole si díky řízenému losování odehrály svůj vzájemný zápas družstva Náměšti a áčko jasně vyhrálo. Gambit Jihlava porazil Pelhřimov a Šachový klub Světlá prohrál s Jiskrou Havlíčkův Brod 3,5:2,5, když dva světelští hráči ve vyhraných pozicích překročili čas. Ve druhém kole Náměšť porazila Jihlavu, Havlíčkův Brod přehrál Pelhřimov a Světlá porazila rezervu Náměště.

Ve třetím kole se schylovalo k překvapení, když Havlíčkův Brod vedl 3:2 nad Náměští a na první šachovnici stála rovná pozice. Tadeáš Hladký však uplatnil své zkušenosti a zachránil remízu 3:3. Světlá přehrála Pelhřimov a Jihlava porazila béčko Náměště. Po třech kolech byl rozdíl mezi prvním a čtvrtým týmem v pořadí pouhý jeden bod. Rozuzlení přineslo čtvrté kolo, ve kterém Náměšť porazila Světlou a Havlíčkův Brod vyhrál nad Jihlavou. Náměšť však navýšila svůj náskok ve skóre na 2 body oproti Brodu. Pelhřimov si připsal tři body za vítězství nad béčkem Náměště.

V pátém kole Náměšť přesvědčivě porazila Pelhřimov a získala titul krajského přeborníka. Havlíčkův Brod porazil béčko Náměště a získal stříbrné medaile, když měl shodný počet zápasových bodů jako vítěz, ale měl o 1,5 bodu horší skóre. Gambit Jihlava porazil Světlou a posunul se na třetí příčku. Světlá obsadila čtvrté místo a na pátém místě skočil Pelhřimov. Béčko Náměště skončilo na šestém místě, ale jejich cílem bylo sbírat zkušenosti.

1. místo TJ Náměšť nad Oslavou „A“
2. místo ŠK Jiskra Havlíčkův Brod
3. místo Gambit Jihlava

Nejlepším hráčem na první šachovnici byl Tadeáš Hladký z TJ Náměšť, na druhé šachovnici dominovala Josefína Dudková z ŠK Světlá, na třetí šachovnici byla nejlepší Markéta Šťávová z družstva vítězů, na čtvrté desce byl nejúspěšnější Tomáš Koumar z Havlíčkova Brodu a pátou šachovnici vyhrála Lucie Rybáčková z Jihlavy. Všichni tito hráči uhráli 5 bodů a tedy 100%. Na šesté šachovnici byl nejúspěšnější Aleš Havelka z Jihlavy, když udělal 4 body ze 4 partií.

Nejlepší tři týmy získaly poháry, medaile a věcné ceny. Diplomy obdržely všechny týmy. Vítěz krajského přeboru získal právo reprezentovat Kraj Vysočina na Mistrovství ČR družstev mladších žáků, které se bude hrát od 14. do 16. června v Třešti u Jihlavy.

Ing. Zdeněk Fiala, ředitel turnaje

Výsledky:

http://chess-results.com/tnr436024.aspx?lan=5&art=0

Fotogalerie:

https://sachysvetla.rajce.idnes.cz/KP_druzstev_mladsich_zaku_2019

Napsat komentář