Závěrečná zpráva pro projekt Šachy do škol 3. ZŠ Žďár nad Sázavou

Závěrečná zpráva pro projekt Šachy do škol 3. ZŠ Žďár nad Sázavou
 
 
 Šachový kroužek při 3. základní škole ve Ždáru nad Sázavou vznikl začátkem školního roku 2017/2018 a jeho vedení se ujal pan Josef Zástěra, otec jednoho z žáků, který si k tomuto účelu udělal trenérské zkoušky a pedagogické minimum. Bohužel nás pan Zástěra koncem roku velmi nečekaně opustil.  V této smutné situaci jsme se ale rozhodli s kroužkem do druhého pololetí pokračovat, pod vedením trenéra šachového oddílu TJ Žďár Josefa Fišara. V lednu jsme se poté zapojili do projektu Šachy do škol.
 
 Žďárská třetí základní škola je školou inkluzivní, a rozmanité bylo i složení žáků v kroužku – od hyperaktivních jedinců po velmi stoické typy. Začínalo zde 9 dětí, od druhého pololetí pak pokračovalo 7 z nich.  Každý týden ve středu odpoledne po dobu pěti měsíců byla odtrénována jedna tréninková jednotka v rozsahu 60-ti minut, která se skládala ze třech částí: opakování předchozích cvičení, probírání nových a samotné šachové hry. To vše podle metodické příručky poskytnuté v rámci projektu. Mládežníci též velmi nadšeně využívali doručené šešity pro domácí práci, a také některé materiály, které vytiskla škola.
 
 Žáci si v průběhu roku mohli vyzkoušet svoje získané znalosti v sérii turnajů Ligy Vysočiny mládeže, jejichž turnajů se všichni alespoň jednou zúčastnili.  První získané body pak vykouzlili úsměvy nejen na jejich tvářích, ale i u rodičů, kteří je hojně doprovázeli.
 
 Lze říci, že projekt Šachy do škol, přes svoje počáteční nesnáze, byl na této škole úspěšný. Podařilo se přivést ke královské hře nové nadšené zájemce a věříme, že jejich počet v následujících letech poroste. Vzhledem k bezproblémové komunikaci mezi školou, trenérem, rodiči a jejich dětmi předpokládáme v novém školním roce znovuotevření této skupiny a možný vznik druhé.
 
 Děkujeme za podporu.
 
 
 
Ve Žďáru nad Sázavou, dne 15. 6. 2018          zapsal Josef Fišar

Napsat komentář