MS seniorů 2016 skončilo

S počtem 470 hráčů toto mistrovství překonalo rekord z loňského MS v italských lázní Acqui Terme, kde bylo 312 účastníků. Hrálo se v kategoriích muži a ženy nad 50 a 65 let. Nejmladšímu účastníkovi bylo 50 a nejstaršímu 90 let. Hráči byli ubytování ve 13 hotelech. My jsme měli zajištěno ubytování v hotelu Polonia, který se nachází uprostřed Hlavní třídy.


Celkově se turnajů zúčastnilo 22 velmistrů, 9 velmistryň, 47 mezinárodních mistrů a 9 mezinárodních mistryň. Mezi největší hvězdy turnajů patřil GM Antoly Vaisser (seniorský mistr světa v letech 2010, 2013 a 2014), GM Vladimir Okhotnik (seniorský mistr světa v letech 2011 a 2015), legendární teoretik GM Evgeny Sveshnikov a ženská mistryně světa v letech 1962-1978 GM Nona Gaprindashvili. Mezi účastníky nechyběli čeští velmistři Vlastimil Jansa, Petra Hába, Marek Vokáč a Eliška Richtrová.

ČR byla se 120 hráči v turnajích nejvíce zastoupená, následovalo Německo a Rusko. Kromě hráčů z evropských zemí jsme na turnaji potkávali hráče z Austrálie, Nového Zélandu, USA, Kanady, Brazílie, Argentiny, Chile, Uruguaye, Jamajky, Dominikánské republiky, Ekvádoru, Venezuely, Číny, Singapuru, Filipín, Indie, Íránu, Izraele, Libanonu, Kazachstánu, Turkmenistánu či Nigérie, celkem zde byli hráči z 54 zemí.

Ke slavnostnímu zahájení vybrali pořadatelé Městské divadlo. Bylo zaplněno do posledního místečka. Nejprve Petr Pisk, delegát ČR ve FIDE, přivítal všechny účastníky v Mariánských Lázních, poté začal kulturní program. Několik písní zazpívaly pěvkyně opery Národního divadla Praha Irina Rurac z Moldavska a Veronika Eichlerová z České republiky.


Hráče přivítali starosta Mariánských Lázní Ing. Petr Třešňák, předseda Šachového svazu České republiky Viktor Novotný a ředitel turnaje Dr. Jan Mazuch. Poté dostal slovo hlavní rozhodčí Andrzej Filipowicz a připomněl účastníkům některá pravidla turnaje. Oznámil také, že turnaj žen nad 65 let bude pro nižší účast zkrácen na 9 kol, ostatní turnaje budou jedenáctikolové.

Bylo zde také předáno ocenění Haně Modrové, účastnici turnaje v kategorii žen nad 65 let. Je jednou z žen, které budou letos oceněny u příležitosti 110. výročí narození Věry Menčíkové (první mistryně světa v šachu). Cenu obdržela z rukou předsedy ŠSČR pana Novotného, paní Ladoměrské a pana Škalouda ze sdružení Sokrates 2001.

Po slavnostním ceremoniálu jsme se chystali na první kola ve svých turnajích. Kromě posledního kola, které bylo od 13 hodin, začínala všechna kola v 15 hodin.

Z účastníků z Vysočiny hráli v turnaji Open 50+ Vlastimil Siebenbürger ze Žďáru nad Sázavou, Petr Mičulka z Náměšti nad Oslavou a Jan Tesař z Třebíče. Nesmíme zapomenout ani na velmistra Petra Hábu, který hostuje v oddíle Gordic Jihlava. Byl 5. nasazený, získal 7,5 bodů a skončil na 12. místě. Jan Tesař měl skvělý začátek, dařilo se mu i v dalších kolech a získal 6 bodů, což ho vyneslo ze 79. nasazeného místa na konečné 55. místo a 42 plusových ELO bodů. Dařilo se mu i v doprovodném rapid turnaji, kde mezi 76 účastníky skončil na krásném 12. místě.


 

Petr Mičulka s 5 body si polepšil o tři místa oproti nasazení a skončil na 90. místě.


Vlastimil Siebenbüreger měl vydařený začátek turnaje, postupně ale ztrácel. Se ziskem 5 bodů, odepsáním 18 bodů na ELO a celkovým 96. místem není spokojený.


Spokojená s výsledkem není ani Eva Kořínková z šachového oddílu ve Žďáru nad Sázavou. Hrála turnaj Women 50+, kde bylo 25 hráček. Jako poslední nasazená mohla jen získat. Bohužel měla ze silnějších soupeřek přílišný respekt, získala 3 body a skončila na 24. místě.


Naopak se dařilo se i dalšímu hráči z Náměšti v kategorii Open 65+ Miroslavu Horákovi. Zisk 4,5 bodu ho vynesl z 241. místa na 196. a připíše si 54 bodů na ELO.


Zástupce Kraje Vysočina působil i mezi rozhodčími. K hladkému průběhu turnaje tak přispěl Petr Buchníček z Třebíče.


Závěrečný ceremoniál se konal v hotelu Monty. Jako poslední se vyhlašovala kategorie Open 65+. Mrzelo nás, že  se na závěr hrála francouzská hymna, byť je krásná. Lépe by nám ale zněla česká hymna. Vítězství v této kategorii totiž o vlásek (půl bodu pomocného hodnocení) uniklo českému velmistrovi Vlastimilu Jansovi.

Mistrovství světa seniorů v šachu 2016 se konalo pod záštitou starosty Mariánských Lázní Ing. Petra Třešňáka a za finanční podpory města Mariánské Lázně. Pořádala ho agentura AVE-KONTAKT s.r.o. v čele s Janem Mazuchem.

Na turnaj jsme se poctivě připravovali, někteří jsou spokojení s výsledkem, někteří ne. V každém případě je účast na MS obrovským zážitkem, na který budeme dlouho vzpomínat.

Stránky turnaje: http://www.wscc2016.net

Výsledky:

http://chess-results.com/tnr247122.aspx?lan=1&art=0&fed=CZE&flag=30&wi=821

 

Eva Kořínková

Napsat komentář