Zpráva KM KŠSV

 

Zpráva Komise mládeže

 

 

 

Soutěže družstev mládeže

 

V 1. lize mládeže startovaly v sezóně 2015/2016 2 týmy KŠS Vysočina. TJ Jiskra Humpolec obsadila 7. místo a ŠK Světlá nad Sázavou se umístil na 8. příčce.

 

Na Mistrovství ČR družstev starších žáků 2016 startovalo pouze družstvo ŠK Světlá nad Sázavou, které obsadilo 32. místo.

 

Krajský přebor družstev mladších žáků 2016 se hrál v sobotu 9. dubna v Havlíčkově Brodě a zúčastnilo se 8 družstev. KP vyhrálo družstvo TJ Žďár nad Sázavou před týmem ŠK Světlá nad Sázavou, který získal shodně 19 bodů, ale měl o půl bodu horší skóre. Třetí místo obsadilo družstvo TJ Spartak Pelhřimov se 13 body.

 

Družstvo TJ Žďár nad Sázavou postoupilo na Mistrovství ČR družstev mladších žáků, ve kterém obsadilo 27. místo.

 

Krajský přebor družstev starších žáků 2016 se hrál ve dnech 14. až 15 května ve Světlé nad Sázavou. KP se zúčastnilo 5 družstev. Základní skupinu KPDSŽ vyhrálo družstvo ŠK Světlá nad Sázavou „B“, které získalo 12 bodů. Druhé místo obsadila TJ Žďár nad Sázavou s jednou prohrou. Na třetím místě skončil Gambit Jihlava se ziskem 6 bodů. První dva týmy se utkaly druhý den ve finále na dva zápasy vážným tempem. ŠK Světlá nad Sázavou „B“ vyhrála poměrem 5:1 a 4:2. ŠK Světlá „B“ vyhrála KPDSŽ, ale vzhledem k účasti áčka v 1. lize se vzdala postupu. Do 1. ligy mládeže postoupilo družstvo TJ Žďár nad Sázavou.

 

V současné době KM KŠS Vysočina projednává rozpisy KP družstev mladších žáků a KP družstev starších žáků na novou sezónu.

 

 

 

KP mládeže

 

Krajský přebor mládeže se dosud neuskutečnil, protože se dosud nenašel pořadatel, který by KP zajistil. KM ve spolupráci s KCTM se ještě snaží najít řešení.

 

 

 

Mistrovství Moravy a Slezska mládeže

 

Od 25. do 30. října se v Koutech nad Desnou koná Mistrovství Moravy a Slezska mládeže.

 

Zde budou hráči KŠS Vysočina bojovat o postupy na Mistrovství ČR mládeže 2017.

 

 

 

Mistrovství ČR mládeže

 

Mistrovství ČR mládeže 2016 se konalo od 5. do 12. března 2016 v Koutech nad Desnou. Mistrovství ČR uspořádal Šachový klub Světlá nad Sázavou. KŠS Vysočina zde reprezentovalo 7 hráčů v mistrovských kategoriích a dalších 12 hráčů v doprovodných openech. Nejlepší výsledek uhrála Šárka Volaninová z ŠK Světlá nad Sázavou, která se umístila na 8. příčce v D16. Jiří Sedlák z TJ Humpolec vybojoval 18. místo v kategorii H16. Jan Ptáček z TJ Humpolec skončil na 24. místě v H16. Jiří Klubal z TJ Humpolec se umístil na 20. místě v H14, Ondřej Dejmal z ŠK Světlá nad Sázavou obsadil 22. místo v H14 a Michal Krč z Gambitu Jihlava skončil na 24. místě v H14. Viktorie Nela Michálková z ŠK Caissa Třebíč obsadila 13. místo v D12.

 

Ve FIDE OPENu zaznamenali nejlepší performance Petr Brož (plus 324) Ivana Homolková (plus 266, oba ŠK Světlá) a Vojtěch Kříž (plus 176, TJ Humpolec). V Národním OPENu zaznamenali nejlepší performance Matěj Šedý (plus 307, ŠK Světlá) a Matěj Ecler (plus 193, TJ Pelhřimov).

 

 

 

Mistrovství ČR dorostenek

 

Mistrovství ČR dorostenek a juniorek 2015 se konalo od 14. do 20. listopadu 2015 v Doksech. KŠS Vysočina zde reprezentovaly 2 hráčky. Simona Suchomelová z ŠK Světlá nad Sázavou vybojovala 7. místo v kategorii D18 a Šárka Volaninová z ŠK Světlá nad Sázavou obsadila 10. místo v D18.

 

Mistrovství ČR dorostenek a juniorek 2016 se bude konat od 13. do 19. listopadu v Kovářské u Chomutova. Na mistrovství se probojovaly Simona Suchomelová, Šárka Volaninová, Ivana Homolková (všechny z ŠK Světlá nad Sázavou) a Viktorie Nela Michálková (ŠK Caissa Třebíč).

 

 

 

Reprezentace

 

Simona Suchomelová z ŠK Světlá nad Sázavou vybojovala velice pěkné 23. místo na Mistrovství Evropy mládeže v kategorii dívek do 18. let. ME se hrálo od 17. do 27. srpna v Praze. Simona Suchomelová nás bude od 21. září do 3. října reprezentovat na Mistrovství světla mládeže 2016, které se koná Chanty-Mansijsku v Rusku.

 

Tomáš Vokoun a Ondřej Dejmal nás reprezentovali na Mistrovství Evropské unie mládeže 2016. Tomáš Vokoun z TJ Žďár nad Sázavou obsadil v kategorii chlapců do 12 let 18. místo. Ondřej Dejmal z ŠK Světlá nad Sázavou obsadil 12. místo v kategorii chlapců do 14 let.

 

Družstvo ŠK Světlá nad Sázavou startovalo od 10. do 16. července 2016 v Celje ve Slovinsku na Mistrovství Evropy juniorských družstev 2016. Družstvo ŠK Světlá nad Sázavou vybojovalo pěkné 8. místo. Světlá zde porazila repre tým Izraele a remizovala s reprezentačními týmy Polska, Slovinska, Německa a Turecka.

 

 

 

Liga Vysočiny mládeže

 

V rámci Ligy Vysočina mládeže se v sezóně 2015/2016 uskutečnilo 10 turnajů. Turnajů se zúčastnilo celkem 220 hráčů KŠS Vysočina. Vítězi jednotlivých kategorií se stali: v H8 Aleš Havelka, v H10 Ivoš Pejcha (oba Gambit Jihlava), v H12 Tomáš Vokoun (TJ Žďár nad Sázavou), v H14 Michal Krč (Gambit Jihlava), v H16 Jakub Satrapa (TJ Jiskra Havlíčkův Brod), v D8 Markéta Šťávová, v D10 Helena Šťávová (obě DDM Budík Moravské Budějovice), v D12 Viktorie Nela Michálková (ŠK Caissa Třebíč), v D14 Barbora Houdková (TJ Žďár nad Sázavou) a v D16 Šárka Volaninová (ŠK Světlá nad Sázavou). Vítězové kategorií do 10, 12 14 let postoupili na Mistrovství ČR v rapid šachu, které se koná od 10. do 11. září v Klatovech.

 

KM KŠS Vysočina schválila propozice Ligy Vysočiny mládeže 2016/2016. Většina oddílů již potvrdila termín pořádání svého turnaje.

 

 

 

Krajský přebor škol

 

Krajský přebor škol uspořádala ve dnech od 23. do 25. února Šachová škola Havlíčkův Brod. V každé kategorii startovalo 10 škol. Za šachovnice zasedlo celkem 141 mladých šachistů z 30 družstev škol Kraje Vysočina.

 

V kategorii 1. až 5. tříd zvítězila ZŠ Buttulova Chotěboř před ZŠ Smetanova Chotěboř. Vítězství v kategorii 6. až 9. tříd patří Gymnáziu Humpolec, druhé místo obsadila ZŠ Wolkerova Havlíčkův Brod. V kategorii středních škol vyhrálo Gymnázium Chotěboř, před Gymnáziem Jihlava. První dvě družstva z každé kategorie postoupily na Mistrovství ČR škol.

 

 

 

Zimní olympiáda dětí a mládeže

 

Od 17. do 22. ledna 2016 se uskutečnila v Ústeckém kraji VII. Zimní olympiáda dětí a mládeže 2016. Šachisté soutěžili ve čtyřech věkových kategoriích a z výsledků byly vygenerovány výsledky v soutěži družstev. Rudolf Jun z TJ Chotěboř vybojoval v kategorii nejmladších žáků pěkné 4. místo.   V turnaji mladších žáků dělil 12. až 14. místo Tomáš Vokoun z TJ Žďár nad Sázavou. V turnaji starších chlapců se Jiří Sedlák z TJ Humpolec umístil na 10. příčce. Pěkné 6. místo vybojovala v kategorii dívek Šárka Volaninová z ŠK Světlá nad Sázavou. V soutěži družstev jsme získali 17,5 bodu a obsadili solidní 9. místo. Za námi skončil Jihočeský kraj, Zlínský kraj, Karlovarský kraj, Olomoucký kraj a Liberecký kraj.

 

 

 

KCTM

 

KCTM vedl v prvních měsících roku Alois Bartoš pod vedením VV KŠSV. Od května 2016 řídí KCTM Výkonný výbor KŠSV, činnost KCTM zajišťuje Zdeněk Fiala. Pro čerpání dotace ŠSČR na KCTM zaslal předseda KM KŠSV projekt KŠSV. Předseda KM KŠSV zpracoval a VV KŠSV v řádném termínu zaslal Žádost o podporu KCTM od Kraje Vysočina na rok 2017.

 

 

 

Projekt podpory šachových oddílů a kroužků

 

V projektu ŠSČR podpory šachových kroužků se evidují mládežníci, kteří skutečně hrají soutěžně. Jsou stanoveny tři kategorie. V 1. kategorii jsou oddíly, které evidují 8 a více mládežníků. V 2. kategorii jsou oddíly, které evidují 20 a více mládežníků. V 3. kategorii jsou oddíly, které evidují 40 a více mládežníků. Vyplněné seznamy je třeba zaslat nejpozději do 15. října 2016.

 

 

 

 

 

Ing. Zdeněk Fiala, předseda KM KŠSV

 

 

 

Ve Světlé nad Sázavou dne 1. září 2016

  

Napsat komentář