KP družstev starších žáků – výsledky

V sobotu se hrála základní skupina, ve které hrály týmy systémem každý s každým. Hráči měli vždy 30 minut na partii plus 10 sekund na tah. Všechny zápasy se hrály v pěkné a prostorné klubovně Šachového klubu Světlá. Pro lichý tým a trenéry zajistili domácí druhou klubovnu, ve které měly děti k dispozici šachy pro analýzy a prostor pro relax. Pro nejlepší tři týmy byly připraveny poháry a medaile, věcné ceny čekaly na všechny hráče a každý tým hrál také o diplom za své umístění. 

V prvním kole porazili domácí hráči Pelhřimov poměrem 5 : 1 a Jihlava porazila stejným poměrem Humpolec. V druhém kole porazila Světlá 6 : 0 Humpolec a Žďár porazil těsně Pelhřimov 3,5 : 2,5. Ve třetím kole na sebe narazili „zájemci“ o ligu a z vítězství se radoval Žďár, když si připsal vítězství nad Jihlavou 4,5 : 1,5. V duelu o čtvrté místo porazil Pelhřimov Humpolec 6 : 0. Ve čtvrtém kole nastoupilo světelské béčko proti Žďáru a připsalo si vítězství 4 : 2. Jihlava si připsala vítězství 4,5 : 1,5 v duelu s Pelhřimovem. V posledním kole porazil Žďár 5,5 : 0,5 Humpolec a sledoval duel domácích s Jihlavou. Světlá B porazila Jihlavu 4,5 : 1,5 a vyhrála základní skupinu bez ztráty bodu. Druhé místo a postup do nedělného finále si vybojoval Žďár. Třetí místo v KP patří Gambitu Jihlava, čtvrtou příčku obsadil Spartak Pelhřimov a páté místo patří béčku Humpolce.

V neděli se hrálo finále, do kterého postoupily nejlepší dvě družstva ze základní skupiny. O vítězství v Krajském přeboru se utkalo béčko Světlé s áčkem Žďáru. Finále se hrálo na dva zápasy tempem 90 minut na partii a 30 sekund na tah pro každého hráče. V prvním duelu vyhráli domácí hráči poměrem 5 : 1, když ani jedna partie neskončila remízou. V odvetě se domácí ujali vedení 2 : 0 a další partie postupně skončily dělbou bodů. Světlá tak vyhrála 4 :2. 

Družstvo ŠK Světlá nad Sázavou „B“ vyhrálo všechny své zápasy rapidovým i vážným tempem a stalo se vítězem Krajského přeboru družstev starších žáků 2016. Druhé místo vybojovalo družstvo TJ Žďár nad Sázavou, které nestačilo pouze na vítěze KP. Vítěz Krajského přeboru získal právo postupu do 1. ligy mládeže. Šachový klub Světlá již jeden tým v 1. lize mládeže má, a proto se postupového práva vzdal. Oprávněným postupujícím do 1. ligy mládeže se tak stává družstvo TJ Žďár nad Sázavou. V příštím roce bude Kraj Vysočina v druhé nejvyšší republikové soutěži reprezentovat Světlá, Humpolec a Žďár.

 

 

Zdeněk Fiala

Výsledky najdete na odkazu:http://chess-results.com/tnr221318.aspx?lan=5,

fotografie zde: http://kctmsachyvysocina.rajce.idnes.cz/KP_druzstev_starsich_zaku_14.5.2016/.

 

Napsat komentář