Vysočina úspěšná na MČR mládeže v rapid šachu

 

   Téměř 200 mladých šachistů do 14 let si vybojovalo postup na klatovské Mistrovství ČR. Soutěžili v celkem 6 kategoriích – zvlášť hoši a dívky do 10, 12 a 14 let. Hrálo se 9 kol švýcarským systémem s hracím tempem 2 x 20 minut na partii + 5 sekund za každý tah. Digitální hodiny a hraní s přídavkem času už se stávají samozřejmostí, on-line přenos partií na internet a na velké plátno v sále se podařil bezchybně zprovoznit až na druhý pokus.

   Vysočina měla celkem 8 postoupivších, 3 děvčata a 5 chlapců. V nejmladší dívčí kategorii D10 startovala Anna Nekolová z Humpolce. Anička hrála již na loňském MČR a získané zkušenosti se jí hodily – získala 4 body a vylepšila si loňský výsledek celkovým 18.místem. Simona Suchomelová z Havlíčkova Brodu získala v kategorii D12 také více bodů, než loni – 5,5, tentokrát to stačilo na výborné 5.místo. Simona se celý turnaj pohybovala ne předních místech. Ve stejné kategorii hrála i Jana Kolínková z Náměště nad Oslavou. Přestože hrála na tak vrcholné soutěži jednotlivkyň poprvé, v druhé polovině turnaje mohutně doháněla počáteční ztráty z partií proti favoritkám a se 4,5 body se umístila na velmi pěkném 12.místě. Kategorie D14 nebyla Vysočinou obsazena, přesto jsme se mohli radovat: Mistryní ČR se stala Jana Maříková z Veselí nad Lužnicí, která pomohla Náměšti k vítězství v 1.lize dorostu a bude za Náměšť a Vysočinu hostovat také v Extralize dorostu, která začne již za několik týdnů.

 

Simona Suchomelová

Simona Suchomelová

 

   V nejmladší chlapecké kategorii do 10 let H10 bojoval Jan Ptáček z Humpolce. Honza získával zkušenosti z velké soutěže a se ziskem 1,5 bodu se umístil na 41.místě. Jistě se bude chtít na MČR znovu probojovat a výsledek si vylepšit.

 

Vítek Kratochvíl

Vítek Kratochvíl

 

   V nabité kategorii H12 měla Vysočina hned 3 velké naděje: Vít Kratochvíl z Náměště nad Oslavou podstatně vylepšil loňský výsledek. Ještě před posledním kolem byl na průběžném 4.místě. Vítek získal celkem 5,5 bodu a kdyby vyhrál v posledním kole, mohl mít medaili. Také 9.místo je výborný výsledek, republiková špička je v těchto ročnících narození hodně silná i početná. David Mičulka z Náměště také vylepšil loňský bodový zisk, 6 bodů stačilo na výborné 4.místo. David neprohrál ani jednu partii, ale zaznamenal rekordní počet 6 remíz, některá ze ztracených půlek ho připravila o medaili. Aleš Krčil z Humpolce sehrál také výborný turnaj, k velké smůle losu hrál v posledním kole proti Davidovi. Získal výborných 5 bodů a nespravedlivé 14.místo, protože výkonem v turnaji patřil do první desítky. Všichni 3 chlapci v této kategorii se během celého turnaje pohybovali na čelních příčkách.

 

David Mičulka

 David Mičulka

 

   V nejstarší kategorii do 14 let H14 bojoval Petr Walek z Náměště nad Oslavou. Petr není klasický hráč do rapidu, potřebuje více času na přemýšlení, a tak se nečekal velký úspěch. Problémy s časem se dostavily, přesto Petr vybojoval 3,5 bodu a solidní 32.místo. Kategorii H14 vyhrál s 1,5 bodovým náskokem Jakub Půlpán z Pardubic, patřící věkem ještě do kategorie H12.

Umístění zástupců Vysočiny na MČR v rapid šachu (Klatovy 10.-12. 9. 2010) :
H 14 : 32.Petr Walek (TJ Náměšť nad Oslavou) 3,5 bodů / 9 partií, celkem 42 hráčů
H 12 : 4.David Mičulka 6, 9.Vít Kratochvíl 5,5 (oba TJ Náměšť nad Oslavou), 14.Aleš Krčil (Jiskra Humpolec) 5, celkem 39 hráčů
H 10 : 41.Jan Ptáček (Jiskra Humpolec) 1,5, celkem 42 hráčů
D 12 : 5.Simona Suchomelová (Jiskra Havlíčkův Brod) 5,5, 12.Jana Kolínková (TJ Náměšť nad Oslavou) 4,5, celkem 18 hráček.
D 10 : 18.Anna Nekolová (Jiskra Humpolec) 4, celkem 23 hráček

 

( Petr Mičulka)

 

Napsat komentář