Šachisté bojovali na TŠN a Pobeskydí 2010

   Ve dnech 1.–5.4. se ve Frýdku-Místku uskutečnil již 31.ročník mezinárodních Turnajů šachových nadějí (TŠN) a Pobeskydí. Festivalu celkem 8 turnajů pro mládež i pro hráče bez rozdílu věku se letos zúčastnila 4-členná výprava z Vysočiny.

   Petr Walek z TJ Spartak Třebíč soutěžil mezi 46 mladíky z 5 zemí v kategorii H14 do 14 let. Petr si zahrál něco jako mládežnický přebor Anglie, protože hned 5 z jeho 9 soupeřů přijelo na turnaj z druhého břehu kanálu La Manche. Zpočátku bojoval s velkými časovými tísněmi, ale v druhé polovině turnaje získal sebevědomí a dohnal ztracené body. Se ziskem 5 bodů se umístil na slušném 20.místě.

   Vítek Kratochvíl z TJ Náměšť nad Oslavou mohl hrát se svým věkem kategorii H12, ale chtěl se poměřit se staršími soupeři a tak soutěžil stejně jako Petr ve starší kategorii H14. Z 9 partií prohrál jen jednou, ale příliš velký počet 5 remíz mu nedovolil dostat se do cen, i tak je výsledné 10.místo za 5,5 bodu velmi solidní.

   Zkušenější mládežníci, junioři a trenéři, stejně jako celá řada silných praktických hráčů, bojovali ve 112-členném Open-turnaji Pobeskydí (1/2 hráčů z ČR, druhá polovina z dalších 6 zemí). První nasazenou byla polská velmistryně Szczepkowska-Horowska. Tento turnaj hráli Petr a David Mičulkovi z TJ Náměšť nad Oslavou (David dal stejně jako Víťa vale turnaji do 12 let a chtěl raději bojovat se silnějšími soupeři).

   Petr Mičulka zahájil výborně, ve 2.kole dokonce porazil v koncovce pozdějšího absolutního vítěze turnaje Horáka z Jirkova. V dalším kole proti Bělorusovi přepnul strunu, když se nespokojil s remízou, a pak až do konce turnaje dostal nalosovány velmi nepříjemné soupeře – mladé slovenské talenty, kteří hráli nebojácně a dobře, a tak se střídaly výhry s prohrami. Nakonec dosáhl Petr 4,5 bodu, což stačilo na 60.místo.

   David Mičulka po úvodní porážce s talentovaným slovenským juniorem ukázal, že je bojovník. V dalším průběhu turnaje sehrál řadu kvalitních partií, na čelních stolech vystřídal tátu, porazil 2 hráče s ELO přes 2000 a remizoval s Polkou Skrzypczak, která skončila celkově na 4.místě. Výkon performance 1966 je výborný, stejně jako 5 bodů a celkové 36.místo (sedmnáctý z ČR, druhý nejlepší mezi hráči z ČR do 15 let).

   Pořadatelé uspořádali všechny turnaje na tradičně vysoké úrovni, z turnaje pořizovali bohatou fotodokumentaci i videa, která je možno nalézt na www.youtube.com :

http://www.youtube.com/watch?v=4nadwSFFDx0 Petr Mičulka v čase od cca 7:50.

http://www.youtube.com/watch?v=-PP7-9As7WA David Mičulka v čase od cca 4:00.

http://www.youtube.com/watch?v=VRhGEC9iAKI Petr Walek v čase od cca 2:30.

   Jelikož se hrálo 9 kol vážných partií během 5 dnů, moc volného času nezbývalo. Výprava z Vysočiny si dopřávala aspoň každodenní relax v aquaparku Olešná.

 

   Umístění hráčů z Vysočiny :

H14 : 10.Vít Kratochvíl (Náměšť) 5,5, 20.Petr Walek (Třebíč) 5, celkem 46 hráčů z 5 zemí.
Open Pobeskydí : 36.David Mičulka (Náměšť) 5, 60.Petr Mičulka (Náměšť) 4,5, celkem 112 hráčů ze 7 zemí.

Podrobné výsledky na serveru chess-results.

 

( Petr Mičulka )

 

Napsat komentář