2. liga a krajské soutěže zahájily

V krajské soutěži východ došlo oproti loňskému ročníku ke dvěma změnám. Soutěž opustila Velká Bíteš a Rouchovany, na jejich místa se zařadili ŠK DDM Bystřice nad Pernštejnem a Žďár nad Sázavou. Do západní skupiny se letos přidal druhý tým Havlíčkova Brodu.

Výborná práce s mládeží v našem kraji se projevuje nejen na mládežnických soutěžích, ale také v soutěžích družstev. Při pohledu na sestavy které zasedli k šachovnicím je to více než patrné.


V západní skupině došlo hned v úvodním kole k souboji dvou brodských týmů. B tým byl papírovým favoritem a to také potvrdil, když připustil pouhé dvě remízy a vlastní Cčko smetl 7:1. Do zápasu nastoupilo hned 7 dorostenců a věkový průměr obou sestav by jen těžko překročil hranici 25 let. V dalších dvou zápasech již byl průběh mnohem vyrovnanější. Záloha Světlé si poradila s C-týmem Pelhřimova v poměru 5,5:2,5. Výhru si dokázali zajistit výhrami na posledních třech šachovnicích. Posledním a nejvyrovnanějším soubojem byl duel mezi zálohou Humpolce a A-týmem Cejle. Štěstí se nakonec přiklonilo na stranu Humpolce a ten zvítězil 4,5:3,5. Čtyři dorostence bychom našli i v družstvech Humpolce a Pelhřimova.


Ve východní skupině se bojovalo ve všech zápasech na ostří nože. Smírně 4:4 se nakonec rozešli hráči Bystřice nad Pernštejnem a C-týmu Žďáru. Duel bedřichovské zálohy s D-týmem třebíčské caissy skončil šťastněji pro hosty, když si z Jihlavy odvezli vítězství 4,5:3,5. Záloha třebíčského spartaku vyrukovala s nejmladší sestavou tohoto víkendu, když za ní nastoupilo 6 hráčů pod 20 let. Jihlavskému gambitu však tentokrát podlehli 2,5:5,5. Nadpoloviční zastoupení dorostenců měl i Bedřichov a Žďár.

V konečném výsledku nakonec tentokrát zvítězily zkušenosti nad mládím. Sezona je však teprve na začátku a rozhodně se můžeme těšit na další zajímavé souboje.


Ve druhé lize letos startují opět 4 oddíly z Vysočiny. Soutěž letos nepřihlásil Gordic B. Na druhou stranu žádný tým z kraje nesestoupil a postup využilo družstvo Pelhřimova. Caissa pro letošní sezonu opět posilovala. V přestupových vodách ulovila brněnského borce Milana Smištíka. Formou hostování nalezneme na soupisce např. Vlastimila Pízu nebo Oldřicha Sedláčka hrající 1. ligu za jihlavský Gordic. Žďár sází na osvědčené borce, kteří již nějaký ten pátek ve 2. lize válčí. Nováček z Pelhřimova soupisku jen lehce doplnil a bojuje v sestavě podobné té vítězné z minulé sezony.

Po úvodní kole jistě panuje spokojenost v Třebíči. Obě družstva si dokázala zajistit vítězství. A-tým dokázal oloupit o body brněnskou lokálku 5,5:2,5. Vítězství je o to radostnější, že brňané patří spolu s třebíčskými k favoritům soutěže. Ani B-tým se nenechal zahanbit a na domácí půdě uhájil vítězství 4,5:3,5 proti Zaječicím. Druholigový nováček z Pelhřimova zavítal také do Brna. Soupeřem mu byl Duras B. Papírové předpoklady se naplnili a Pelhřimov jel domů bez jediné výhry s konečným skóre 6:2. Ambicióznímu družstvu Polabin podlehl Žďár. Prohrál hned na 4 deskách a výsledek 5,5:2,5 pro pardubické byl na světě.

Výsledky naleznete v databázi ŠSČR.

Napsat komentář